Ontdek alles over een aardgasvrij Capelle

Filter op:
Wat kun jij doen voor een aardgasvrij Capelle?
01

Isoleer je woning!

Goede isolatie van je woning zorgt voor meer comfort en een lagere energierekening. Dat is nog eens slim! Hoe minder je verspilt, hoe beter.

01

Kook elektrisch!

Wil je de komende jaren een nieuw fornuis aanschaffen? Kies dan alvast slim voor elektrisch koken  of voor een inductiekookplaat.

01

Gebruik groene energie!

We verbruiken steeds meer energie. Bij een energieleverancier kun je kiezen voor groene stroom en/of investeer in zonnepanelen.

01

Bespaar energie!

Klik hier voor tips hoe jij kunt besparen op je energierekening.

Wij helpen jou graag

Wat betekent aardgasvrij voor mij?

Concreet betekent het dat u in de toekomst geen gas meer gebruikt voor het verwarmen van je woning, voor warm water en om te koken. Er zijn alternatieven, zowel individueel als collectief. De gemeente onderzoekt per wijk of er een collectieve oplossing mogelijk is, in de warmtetransitieagenda geven we aan voor welke wijken dit kansrijk is.

Er is geen standaardoplossing. Individuele oplossingen zijn het gebruik van elektriciteit (zoals een warmtepomp, infrarood of een elektrische cv-ketel), collectief betekent een aansluiting op een warmtenet (dit kan hoge temperatuur zijn zoals stadsverwarming of een lagere temperatuur door middel van bodemwarmte). De keuze voor een alternatief is altijd maatwerk. In het maken van concrete plannen worden bewoners altijd betrokken.

Waarom moeten we stoppen met het gebruik van aardgas?

Groningen beeft van de aardgaswinningen, aardgas is een fossiele brandstof die opraakt en bij de verbranding komt het broeikasgas CO2 vrij. Daarom hebben we in Nederland afgesproken dat we in 2050 geen aardgas meer gebruiken om huizen en gebouwen te verwarmen. De Rijksoverheid stopt in 2030 met gaswinningen in Groningen.

Internationaal zijn er in 2015 afspraken gemaakt tijdens het Klimaatakkoord in Parijs om minder CO2 uit te stoten. Opwarming van de aarde moet onder de 2 graden blijven in vergelijking met het pre-industriële tijdperk. Het streven is om dit onder de 1,5 graad te houden. Ook Nederland moet zich aan die afspraken houden.

Wanneer moeten we stoppen met aardgas?

De Rijksoverheid heeft besloten dat de gaswinning in Groningen in 2030 stopt. In 2050 stoppen we helemaal met aardgas. Dit is nodig om de klimaatafspraken die in 2015 in Parijs zijn getekend te halen en een schonere en veiligere toekomst voor iedereen te creëren. Er zijn inmiddels talloze technische ontwikkelingen die het mogelijk maken om iedereen in Nederland een goed alternatief te bieden. De overstap naar aardgasvrij doen we stap voor stap.

Alle gemeenten in Nederland moeten uiterlijk in 2021 een plan hebben waarin staat welke wijken voor 2030 de overstap maken en wat voor die wijken dan het alternatief is. Met de  warmtetransitieagenda heeft de gemeente nu in beeld gebracht welke alternatieven er voor aardgas per wijk zijn. Wanneer welke wijken voor 2030 de overstap maken, wil de gemeente in 2020 in beeld hebben. Voor Rivium en Bongerd-Wingerd en omgeving zien we nu al wel kansen om te verkennen of een uitbreiding van het warmtenet haalbaar is.

Welke alternatieven zijn er voor aardgas?

Om woningen te verwarmen zonder aardgas kan gebruik gemaakt worden van een aansluiting op een collectief warmtenet, een warmtepomp per woning of centraal in het gebouw van een appartementencomplex, of infraroodverwarming.

Mijn cv-ketel gaat kapot. Wat moet ik doen?

Het einde van het leven van de cv-ketel is een heel goed moment om na te denken over alternatieven. Het vervangen van een cv-ketel met een duurzaam alternatief gaat helaas niet altijd even gemakkelijk als het vervangen ervan. Isoleren, een warmtepomp of infraroodverwarming uitzoeken en plaatsen kan meer tijd kosten. Wel zijn er vaak mogelijkheden om een cv-ketel te huren in de tussentijd.

Oriënteer goed op de beschikbare mogelijkheden en vraag zo nodig advies aan een deskundige. Ook kunt u advies krijgen van de WoonWijzerWinkel, het energieloket van de gemeente.

Ik kook nu op gas. Kan ik straks niet meer op gas koken?

Dat klopt, in de toekomst kunt u geen gas meer gebruiken om te koken. Als uw keuken of kooktoestel aan vervanging toe is, is het verstandig om nu al voor elektrisch koken te kiezen. Bijvoorbeeld het koken op inductie is niet alleen aardgasvrij, als ook veiliger en makkelijker schoon te houden. Daarmee voorkom je in de toekomst dubbele kosten.

 

Wat zijn de kosten als we willen overgaan op bijvoorbeeld inductie?

Dit verschilt per woning. Het kostenplaatje ziet er ongeveer als volgt uit:
ca. €70,00 voor het afsluiten van gas;
ca. €200 – €300 voor de aanpassingen in de meterkast;
ca. €300 – €500 voor een inductiekookplaat en nieuwe pannen.

Kortingen zijn mogelijk als je dit collectief inkoopt. De besparing voor het vastrecht (de vaste kosten voor de aansluiting op een elektriciteitsnet) ligt tussen de €220 en €260 per jaar, afhankelijk van de leverancier.

Welke duurzaamheidsmaatregelen kunnen we nemen zonder dat dit problemen geeft bij het overschakelen naar stadsverwarming?

Voordat overgeschakeld wordt op een warmtenet kunnen al stappen worden gezet: het plaatsen van zonnepanelen, isoleren van de vloer, spouw en dak, slimmer verwarmen door bijvoorbeeld thermostaatknoppen, een slimme thermostaat, of door over te stappen op elektrisch koken. Dit zijn zogenaamde “No regret maatregelen”.

Onze rookgasafvoeren van de VvE zijn toe aan groot onderhoud. Is het nog zinvol dit onderhoud uit te voeren als we van het gas af gaan?

Dat is afhankelijk van de risico’s als je het uitstelt en de planning om van het gas af te gaan. Je kunt hulp krijgen bij het verduurzamen van jouw VVE waarin dit door een expert bekeken kan worden.

Klik hier voor meer informatie

Staat jouw vraag er niet tussen?