Met groen in plaats van steen maakt u van uw tuin en balkon een koelere en gezellige plek. Plekken met veel groen en afwisselend schaduw zijn maar liefst 5°C koeler dan versteende locaties. Vergroen uw tuin en balkon en geniet zo van een koele plek op eigen terrein en u vergroot gelijk de leefomgeving van veel soorten vogels, insecten en ander dieren. Ook zorgt u met groen ervoor dat bij flinke buien regenwater beter de grond in zakt. Daarmee voorkomt u wateroverlast.  

Maak ruimte voor groen

Vervang tegels uit de tuin voor groen. Stenen nemen veel meer warmte op dan planten. Laat alleen tegels liggen die echt nodig zijn. Bijvoorbeeld voor een terras, een pad of het stallen van een fiets. Meld de gewipte tegels gelijk aan voor het NK Tegelwippen, dan tellen ze mee voor de tegelstand van Capelle. Hergebruik de gewipte tegels bijvoorbeeld als randje voor de border, laat ze gratis ophalen door de Tegeltaxi of breng ze weg naar de milieustraat (Groenedijk 12). 

Tuin als groene oase

Maak van uw tuin een groene oase met bijvoorbeeld een border met (vaste) planten en bloemen. Zorg dat de aarde in de tuin niet kan uitdrogen door op zoveel mogelijk plekken bodembedekkers te planten. De grond hieronder blijft daardoor koel en vochtig. Dit scheelt ook nog eens veel schoffelwerk in de tuin. 

Kies voor bloemen en planten die aantrekkelijk zijn voor vlinders, bijen, hommels en libellen. Ook bomen zijn een aanwinst voor uw tuin. Voor iedere tuin is wel een geschikte boom te vinden. In de zomer geeft deze schaduw, waar u én ook vogels verkoeling kunnen opzoeken. Bomen zorgen ook voor een gezondere lucht, omdat ze fijnstof en CO2 uit de lucht filteren. 

Kies zo veel mogelijk voor inheemse, biologische planten, zoals de wilde lijsterbes, liguster, beemdooievaarsbek of de gewone brunel. Denk ook aan het plaatsen van inheemse (en niet-inheemse) planten die goed tegen de droogte kunnen. Voorbeelden zijn de Sierui, Trompetklimmer, Kruipende Amerikaans Sering en Lavendel. Leg in uw tuin een vijver aan. Voor vogels en insecten is een vijver een fijne plek om te drinken en baden. Een vijver houdt waardevol regenwater vast en water verkoelt. Zelfs met een kleine vijver maakt u al impact.  

Balkon boordevol groen

Ook een balkon kan een groen paradijs zijn. Zet niet te veel op de grond, maar maak ook gebruik van de muren en de rand van het balkon. Maak een mix van pot-, klim- en hangplanten. Houd bij de keuze voor de planten rekening met de ligging van het balkon, de groei- en bloeitijd van het groen en het onderhoud. Ligt uw balkon bijvoorbeeld veel in de zon? Kies dan voor planten die daar goed tegen kunnen. Uw balkon hoeft niet gelijk helemaal vol te staan met planten. Begin klein met een groene hoek, wat hangplanten aan de reling of een klimplant.  

Groene muren, daken en heggen

Benut ook de muren en het dak van uw woning of schuur, want kale tegels, bakstenen en beton houden veel warmte vast. Neem daarom een groene gevel en/of groen dak. Dit houdt de warmte buiten, koelt de lucht en neemt water op. Maak van uw schutting een groene heg. Laat er klimplanten, zoals de bosrank of klimop, tegenaan groeien of hang er hangplanten aan. Dat verkoelt ook en het zorgt voor meer leven in de tuin. Door de heg hebben vogels, insecten en kleine zoogdieren een schuilplaats en voedsel.  

Voor een groene gevel, groen dak en groene erfscheiding kunt u subsidie aanvragen. Ook bij het hoogheemraadschap kunt u een subsidie aanvragen voor het vergroenen van uw tuin, het opvangen van water en het afkoppelen van uw regenpijp. 

Ga bewust om met water

Groen houdt water vast. Ook helpen een vijver, groen dak en groene gevel met het opvangen en tijdelijk vasthouden van water. Is het lange tijd droog? Met een regenton verzamelt u regenwater dat u op een later moment weer kunt gebruik om uw groen water te geven. Geef uw planten bij voorkeur ’s morgens vroeg of ’s avonds water. Als u uw tuin hebt ingericht met onder andere de juiste planten en bodembedekkers, dan is sproeien bijna niet nodig. Mocht het toch nodig zijn, gebruik dan water uit de regenton of sloot. En geef dan liever in één keer veel water dan vaker een klein beetje.