In gesprek met...

Abe Knoop: "Een duurzaam huis is vooral comfortabel"
De Capellenaar krijgt het voor elkaar!

Wat kun jij doen om energie te besparen?

01

Vervang uw lampen voor LED verlichting

De aanschaf van een LED lamp is misschien hoger maar dit is makkelijk terugverdient! Een LED lamp is namelijk 85% zuiniger dan een gloeilamp en 75% zuiniger dan een halogeenlamp. Én een LED lamp gaat langer mee!

01

Pas op voor 'sluip verbruik'

Zit de oplader van uw telefoon nog in het stopcontact zonder dat uw telefoon hieraan verbonden is? Staat uw televisie heel de dag op stand-by? Dat kan oplopen tot tientallen euro’s extra energiekosten per jaar. Hoe voorkom je dat? Simpel! Trek de stekker er uit!

01

Verbruik minder water

Op die manier verlaagt niet alleen uw waterrekening maar ook uw energierekening. De besparing is dus dubbel op. Douche bijvoorbeeld korter, of minder vaak en maak dan gebruik van een energiezuinige douchekop!

Veelgestelde vragen

Is een warmtepomp een goede vervanging van mijn cv-ketel?

Een warmtepomp kan een alternatieve oplossing zijn voor de verwarming van uw huis. Een warmtepomp is geschikt om warmte te leveren op lagere temperatuur (een cv-ketel levert hoge temperatuur warmte). Dat vraagt dus om een zeer goed geïsoleerde woning. Bij een minder goed geïsoleerd huis zal deze vorm van verwarmen (vooral in het koude seizoen) niet altijd voldoende zijn.

Ik kook nu op gas. Kan ik straks niet meer op gas koken?

Dat klopt, in de toekomst kunt u geen gas meer gebruiken om te koken. Als uw keuken of kooktoestel aan vervanging toe is, is het verstandig om nu al voor elektrisch koken te kiezen. Bijvoorbeeld het koken op inductie is niet alleen aardgasvrij, als ook veiliger en makkelijker schoon te houden. Daarmee voorkom je in de toekomst dubbele kosten.

 

Ik heb geen geld om grote investeringen te doen in en aan mijn huis. Hoe kan dit opgelost worden?

U kunt  beginnen met het toepassen van kleinere maatregelen om energie te besparen. Denk aan korter douchen, lampen niet onnodig laten branden etc. Dit levert direct geld op. Ook kunt u denken aan t het isoleren van de woning. Dit zorgt ervoor dat u uiteindelijk minder energie gaat verbruiken.

Ook zijn er mogelijkheden om subsidie en/of leningen aan te vragen. Blijf op de hoogte via www.energiesubsidiewijzer.nl

Kan ik zonnepanelen ook huren of leasen?

Die mogelijkheden zijn er zeker. Je betaalt dan een vast bedrag per maand en je hebt meteen een lagere energierekening. Je hoeft dan dus geen rekening te houden met een terugverdientijd. Dit soort constructies zijn maatwerk waar specialisten graag een berekening voor maken. Kijk bijvoorbeeld op https://www.woonwijzerwinkel.nl/bedrijf/solease/

Kunnen mijn pannen ook op een inductiekookplaat?

Dat hangt af van wat voor pannen u nu heeft. De betere, moderne pannen zijn bijna altijd geschikt voor inductie. Alleen pannen van volledig aluminium of koper zijn niet geschikt voor inductie. Een goede test is of er een magneetje blijft kleven aan uw pannen. Is dit het geval? Dan zijn uw pannen geschikt voor een inductiekookplaat.

Meer antwoorden

Staat uw vraag er niet tussen?