Ontdek alles over energiebesparing en duurzame energie

Filter op:
Wat kun jij doen om energie te besparen?
01

Laat het licht niet onnodig aanstaan

Het onnodig aan laten staan van verlichting kost onnodig energieverbruik. Maak er een gewoonte van om verlichting uit te doen als je een ruimte verlaat.

01

Verwissel je gloeilampen voor led- en spaarlampen

Led lampen zijn 85% zuiniger dan gloeilampen, geven net zoveel warmte en licht als gloeilampen en gaan langer mee. Je kunt hiermee €30,00 per jaar besparen.

01

Laat de koelkast niet onnodig open staan

Pak je iets uit de koelkast? Doe de koelkast dan gelijk weer dicht. Als de koelkastdeur te lang open staat, moet de koelkast harder werken om de temperatuur weer op peil te krijgen. En dit kost energie!

01

Gebruik de droger zo min mogelijk

Drogers gebruiken veel energie. Indien je een kwart van je was ophangt aan een wasrek in plaats van in de droger doet, bespaar je al gauw zo’n €30,00 per jaar.

01

Laat producten in de koelkast ontdooien

Wil je iets ontdooien? Haal het uit de vriezer en leg het in de koelkast. Het product ontdooit langzamer, maar helpt je koelkast bij het koelen. Hierdoor verbruik je minder energie.

01

Haal opladers uit het stopcontact

Opladers die in het stopcontact zitten, maar niet in gebruik zijn verbruiken toch energie. Door de opladers uit het stopcontact te halen, heb je minder energieverbruik.

01

Zet de verwarming lager als je weg bent

Ben je van huis? Zet de verwarming dan een stuk lager. Het is zonde om te betalen voor energieverbruik, terwijl je er zelf niet bent. Hiermee kun je €80,00 per jaar besparen op je energierekening.

01

Plaats een brievenbusborstel en tochtstrips in huis

Via kiertjes kan er onnodig veel warmte verdwijnen. Een tochtstrip onder de deuren en een brievenbusborstel zorgen ervoor dat de warmte eerder binnen blijft en dat scheelt op je stookkosten.

01

Houd je verbruik in de gaten!

Een slimme meter helpt je bij het in de gaten houden van je energieverbruik. Met een slimme meter ontvang je maandelijks een overzicht van je gebruik in plaats van dat je dit één keer per jaar doorgeeft aan een meteropnemer.

Wij helpen jou graag

Hoe weet ik of ik met een betrouwbare leverancier van zonnepanelen te maken heb?

De markt voor zonnepanelen is volop in ontwikkeling. Niet elke leverancier levert dezelfde kwaliteit. Daarom is het belangrijk niet alleen op prijs te letten maar ook naar de kwaliteit te kijken. Er zijn verschillende kwaliteitskeurmerken voor zonnepanelen, omvormers en montagematerialen.

Voor de buurtacties en collectieve inkoopacties die door de gemeente worden georganiseerd, selecteert de WoonWijzerWinkel voor jou alvast een aantal kundige leveranciers. Hierdoor ben je verzekerd van kwaliteit tegen een scherpe prijs.

Twijfel je over de betrouwbaarheid van een leverancier? Neem dan contact op met het Energie Collectief Capelle of de WoonWijzerWinkel. Zij hebben ruime ervaring met leveranciers en kijken graag met je mee.

Wat leveren zonnepanelen op?

Zonnepanelen zorgen voor een lagere energierekening en minder CO2-uitstoot. Maar hoeveel ze je precies besparen, is lastig te zeggen. De terugverdientijd hangt af van de investering en de kwaliteit van de installatie. Bovendien komt de opbrengst op papier niet altijd overeen met de opbrengst in de praktijk. Bijvoorbeeld omdat er minder of meer zonuren zijn dan verwacht.

Met goede garanties en onderhoudsafspraken kan je in ieder geval flink besparen op onderhoudskosten. Indien mogelijk is het aan te raden uw zonnepanelen te combineren met een groen dak. Dankzij de koele lucht op een groen dak, leveren uw panelen dan tot vijf procent meer rendement op.

Via de gratis dakscan van de WoonWijzerWinkel krijg je direct een indicatie van wat zonnepanelen kunnen opleveren. https://www.woonwijzerwinkel.nl/dakscan/ Je kunt op dezelfde site direct een offerte aanvragen.

Wie kan mij helpen bij de aanschaf van zonnepanelen?

De WoonWijzerWinkel is het energieloket voor de gemeente Capelle aan den IJssel. Zij hebben zorgvuldig drie typen A-merk zonnepanelen geselecteerd. Deze zijn te combineren met een string omvormer, optimizers of micro omvormers. Je geeft de gewenste kleur en het geschatte aantal panelen door, zodat de WoonWijzerWinkel op basis van deze gegevens een offerte voor jou kan opvragen bij gecertificeerde bedrijven. Dit resulteert in meer zekerheid, advies op maat en de beste prijs/kwaliteit verhouding.

Het Energie Collectief Capelle is een groep van kundige en onafhankelijke vrijwilligers. Zij zijn sinds 2013 actief bezig om de Capellenaar energiebewuster te maken. Je kunt te allen tijde een beroep op hen doen voor een persoonlijk gesprek, advies over een offerte of gewoon om uw ervaringen te delen. Bekijk voor meer informatie de website www.energiecollectiefcapelle.nl

Kan ik zonnepanelen ook huren of leasen?

Die mogelijkheden zijn er zeker. Je betaalt dan een vast bedrag per maand en je hebt meteen een lagere energierekening. Je hoeft dan dus geen rekening te houden met een terugverdientijd. Dit soort constructies zijn maatwerk waar specialisten graag een berekening voor maken. Kijk bijvoorbeeld op https://www.woonwijzerwinkel.nl/bedrijf/solease/

Waar moet ik op letten bij het onderhoud van mijn zonnepanelen?

Als je zonnepanelen eenmaal zijn geplaatst, moeten ze blijven doen waarvoor je ze hebt gekocht: stroom opwekken. Daarom is het belangrijk dat je bij de aankoop goed let op de garantie- en onderhoudsovereenkomst. Om het maximale uit je zonnepanelen te halen, is het aan te raden om van tevoren al scherp te hebben wie er verantwoordelijk is voor het onderhoud van de panelen.

Zijn er aanbiedingen voor zonnepanelen?

Als gemeente moedigen wij het installeren van zonnepanelen aan. Dat doen we onder andere via buurtacties en collectieve inkoopacties die de gemeente samen met het Energiecollectief Capelle en de WoonWijzerWinkel organiseert. Bij deze acties selecteert de WoonWijzerWinkel voor jou alvast een aantal kundige leveranciers. Hierdoor ben je verzekerd van kwaliteit tegen een scherpe prijs.

Wil je weten of er een collectieve inkoopactie is waar je gebruik van kunt maken? Kijk dan op https://www.woonwijzerwinkel.nl/aanbiedingen/

Wat is de WoonWijzerWinkel?

De WoonWijzerWinkel is het onafhankelijke energieloket voor verduurzaming en energiebesparing van de gemeenten in de regio Rotterdam en Den Haag en dus ook voor de gemeente Capelle aan den IJssel. Met een showroom van 2.500m2 is het de grootste duurzaamheidswinkel van Nederland. In de showroom in Rotterdam zijn alle oplossingen voor energiebesparing en duurzaam wonen te zien. Van isolatiemaatregelen, warmtepompen, zonnepanelen, elektrische verwarming, tot aan ventilatieoplossingen en duurzame materialen. De WoonWijzerWinkel is ook geregeld in Capelle te vinden.

Staat jouw vraag er niet tussen?