Verhalen

De Capellenaar krijgt het voor elkaar: “Duurzaamheid moet je gewoon doen” Lees meer
De Capellenaar krijgt het voor elkaar: “Bij De Beren is veel mogelijk op het gebied van duurzaamheid” Lees meer
De Capellenaar krijgt het voor elkaar: “KlimaatGesprekken maken duurzaamheid praktisch” Lees meer

Wat kunt u eenvoudig zelf als ondernemer?

01

Laat het licht niet onnodig aanstaan

Het onnodig aan laten staan van verlichting kost onnodig energieverbruik. Maak er een gewoonte van om verlichting uit te doen als u een ruimte verlaat.

Veelgestelde vragen

Kan ik zonnepanelen ook huren of leasen?

Die mogelijkheden zijn er zeker. Je betaalt dan een vast bedrag per maand en je hebt meteen een lagere energierekening. Je hoeft dan dus geen rekening te houden met een terugverdientijd. Dit soort constructies zijn maatwerk waar specialisten graag een berekening voor maken. Kijk bijvoorbeeld op https://www.woonwijzerwinkel.nl/bedrijf/solease/

Hoeveel gaat aardgasvrij mij kosten?

Het is heel moeilijk te zeggen wat de kosten voor u precies zullen zijn. Dit is afhankelijk van hoe u woont, of u een eigen huis heeft of in een huurhuis woont, waarvoor u aardgas gebruikt en de maatregelen waarvoor u kiest. Een grote renovatie vraagt om investeringen, maar tegenover deze investeringen staan vaak weer besparingen; door het isoleren van uw woning bespaart u energie en dus kosten. Als uw buurt aan de beurt is om de overstap te maken naar aardgasvrij dan brengen we ook de kosten in beeld. Wanneer uw buurt de overstap kan maken naar aardgasvrij kunt u vinden op de warmtekaart in de digitale stadsatlas. Een woonlastenneutrale overstap naar aardgasvrij is voor ons een randvoorwaarde. Woonlastenneutraliteit wil zeggen dat bij huurders een verhoging van de huur gecompenseerd wordt door lagere energielasten. Voor eigenaar/bewoners gaat het om een aantrekkelijke financierbaarheid en subsidieerbaarheid van benodigde verduurzamingsmaatregelen. De kosten voor verduurzaming kunnen zo naar verwachting steeds vaker via een lagere energierekening worden terugverdiend. Wij zijn hiervoor wel afhankelijk van de besluiten die de Rijksoverheid neemt over bijvoorbeeld de kosten voor energie, subsidiemogelijkheden en het aanbieden van financieringsmogelijkheden. Omdat ieders persoonlijke situatie anders is, kan niet met zekerheid worden gezegd dat de veranderingen voor iedereen woonlastenneutraal zullen zijn. Mogelijk volgt er nog een landelijke definitie van woonlastenneutraliteit die kan afwijken van bovenstaande.

Kan ik nu al stappen zetten in aardgasvrij?

Ja, dat kan heel goed. Wij adviseren altijd te starten met isoleren. Goed voor het klimaat, uw portemonnee en het comfort in huis. Koopt u een nieuwe keuken of gaat u de keuken verbouwen? Stap dan over op elektrisch koken. Een inductiekookplaat is dan meestal de beste oplossing. Om te besparen op uw aardgasverbruik kunt u een hybride warmtepomp laten installeren. Een hybride warmtepomp betekent dat uw cv-ketel voorlopig blijft staan. Daarnaast komt er een warmtepomp die de ketel helpt met het verwarmen van uw woning. Op die manier is er minder gas nodig. Wel neemt uw elektriciteitsverbruik toe en moet uw woning voldoende geïsoleerd zijn. Wij adviseren u geen hybride warmtepomp aan te schaffen als u in de Molenbuurt, Florabuurt, Akker/Haagwinde, Bloemenbuurt Oost of Bloemenbuurt West woont. Daar verkent de gemeente namelijk de overstap naar stadsverwarming: verkenning.

Wanneer maak ik de overstap van aardgas naar een alternatief?

U bent vrij om nu al zelf individueel over te stappen. Wanneer de gemeente verwacht dat uw buurt de overstap kan maken naar aardgasvrij staat in de Transitievisie Warmte. Die kunt u hier lezen. U kunt deze informatie ook vinden op de warmtekaart in de digitale stadsatlas.

Wat leveren zonnepanelen op?

Zonnepanelen zorgen voor een lagere energierekening en minder CO2-uitstoot. Maar hoeveel ze je precies besparen, is lastig te zeggen. De terugverdientijd hangt af van de investering en de kwaliteit van de installatie. Bovendien komt de opbrengst op papier niet altijd overeen met de opbrengst in de praktijk. Bijvoorbeeld omdat er minder of meer zonuren zijn dan verwacht.

Met goede garanties en onderhoudsafspraken kan je in ieder geval flink besparen op onderhoudskosten. Indien mogelijk is het aan te raden uw zonnepanelen te combineren met een groen dak. Dankzij de koele lucht op een groen dak, leveren uw panelen dan tot vijf procent meer rendement op.

Meer antwoorden

Staat uw vraag er niet tussen?