“KlimaatGesprekken is een methode die in Engeland is ontwikkeld om het gesprek aan te gaan over duurzaam leven”, legt Jacqueline uit. “Er horen een boek en een werkboek bij. In zes workshops bespreken we verschillende thema’s met elkaar, zoals duurzaam consumeren en vakantie vieren. Wat kun je op elk gebied doen om je voetafdruk op de aarde te verkleinen? Over de hele wereld worden deze KlimaatGesprekken georganiseerd.” Aan de eerste workshopronde in Capelle deden acht mensen mee.

Iedereen heeft invloed

Praten over duurzaamheid is niet altijd makkelijk. “Het lijkt vaak alles of niets”, merkt Jacqueline op. “De moed zakt sommige mensen daardoor in de schoenen. En dat is jammer, want ook kleine acties die we allemaal uitvoeren, maken een groot verschil. Het gaat erom dat je weet hoe je in jouw situatie de meeste invloed hebt. Daarbij is het niet alleen goed om je voetafdruk te verkleinen, maar ook om je positieve invloed te vergroten door anderen te motiveren. Wij noemen dat ook wel onze handafdruk vergroten.”

De juiste actie kiezen

“Hoe jij de meeste invloed hebt, ontdek je bij KlimaatGesprekken”, vertelt Siebe. “De kracht van de workshops is de praktische insteek. Het boek dat we lezen, is geschreven door een psycholoog. Zij heeft het niet over technische details, maar geeft handige tips voor duurzaam gedrag. Ze begrijpt hoe mensen met duurzaamheid omgaan. Dat het een lastig onderwerp kan zijn en dat je plannen soms niet meteen slagen. Door het boek, de filmpjes en de gesprekken krijg je overzicht. Bij het boek zit bijvoorbeeld een lijst met honderden acties die je zou kunnen doen om CO2 te besparen. Daar kun je uit kiezen wat haalbaar is voor jou.”

“Ook spelen we duurzaamheidsspellen tijdens KlimaatGesprekken. Dat zijn bordspellen, waarop het einddoel is om zoveel mogelijk CO2 te besparen. Je zet stappen met verschillende duurzame acties. De ene actie levert meer besparing op dan de andere en brengt je dus verder. Kaas op je brood in plaats van worst levert bijvoorbeeld wel iets op, maar je geld verplaatsen naar een rekening van een duurzame bank brengt je verder. Je gaat daardoor begrijpen welke invloed jouw keuzes hebben.”

Samen kom je verder

Jacqueline en Siebe zien hoeveel effect de KlimaatGesprekken hebben. “Als groep leren, gevoelens bespreken en elkaar tips geven is belangrijk. De deelnemers maken daardoor al snel duurzame keuzes. En ze helpen en motiveren elkaar in een WhatsAppgroep”, vertelt Siebe. De twee gespreksleiders willen binnenkort nieuwe KlimaatGesprekken starten. Ze roepen alle Capellenaren op om mee te doen: “Wil je onderdeel zijn van de oplossing voor het klimaatprobleem, geef je dan op en kom in gesprek. Want de natuur ben je zelf!”

Wil jij ook deelnemen aan een workshopsreeks? Er zijn nog een paar plekken vrij voor de reeksen in september en oktober. Kijk op www.klimaatgesprekken.nl/aanmelden voor de reeksen in Capelle aan den IJssel. De bijeenkomsten vinden plaats in het Energieloket, op het Amnestyplein 3. De eerste 24 deelnemers krijgen hun inschrijfgeld terug! Kijk voor meer informatie op www.duurzaamcapelle.nl/subsidies-en-acties.