Ontdek alles over circulaire economie

Filter op:

Drie vrijwilligers van het Repair Café
Verhalen
De Capellenaar krijgt het voor elkaar: “Wij geven spullen een langer leven” Lees meer
Wat kun jij doen om de hoeveelheid afval te verminderen?
01

Laat een kapot apparaat repareren!

Heb je een apparaat waarvan je denkt dat deze niet meer gerepareerd kan worden of dat de reparatiekosten te hoog uitvallen? Of vind je het makkelijker om een nieuw apparaat aan te schaffen. Bij het Repaircafé werken vrijwilligers die apparaten vakkundig repareren voor een vrijwillige bijdrage. Door spullen een tweede leven te geven, verminderen we de hoeveelheid afval.

01

Maak een boodschappenlijstje als je boodschappen gaat doen!

Volgens het Voedingscentrum gooien 40% van de mensen meer voedsel weg die zelden of nooit een boodschappenlijstje maakt. Een boodschappenlijstje zorgt ervoor dat je gericht producten in huis haalt die je ook gebruikt en dus onnodig andere producten aanschaft.

01

Geef oude kleding een tweede leven!

Oude kleding en schoenen hoef je niet weg te gooien, maar lever het in bij kringloopwinkels of in een kledingbak voor kinderen in derdewereldlanden.

01

Maak gebruik van de vriezer!

Je kunt meer invriezen dan je denkt. Heb je nog restjes over van het avondeten? Stop dit dan in de vriezer en haal het er later weer uit, zodat je het weer kunt eten.

01

Neem je eigen tas mee naar de supermarkt!

Sinds 2016 is er een verbod op het gratis meegeven van plastic tasjes. Toch is het wel mogelijk om de plastic tasjes tegen betaling aan te schaffen. Je kunt ook je eigen boodschappentas meenemen. Kies dan voor een papieren, stoffen of jute tas, zodat het gebruik van plastic tasjes minder wordt. Ook nog eens goed voor de portemonnee!

01

Vermijd wegwerpproducten!

Wegwerpproducten zijn vaak gemaakt van plastic en dit levert ook onnodig veel afval op. Plastic bedreigt het leven op het land en in de zee. Naar schatting drijft er al 1230 gram plastic per vierkante meter in de oceaan.

01

Drink water uit de kraan!

Vaak drinkt men nog water uit plastic flesjes. Drink het water uit de kraan in een glas of vul je herbruikbare waterfles. Hiermee verminderen we de hoeveelheid afval.

Staat uw vraag er niet tussen?