Ontdek alles over de circulaire economie

Filter op:

Groen dak op schuur van woning Capellenaar
Verhalen
De Capellenaar krijgt het voor elkaar: “Een groen dak leg je aan in één dag” Lees meer
Welke circulaire keuzes kunt u maken?
01

Laat een kapot apparaat repareren

Heeft u een apparaat waarvan u denkt dat deze niet meer gerepareerd kan worden of dat de reparatiekosten te hoog uitvallen? Of vind u het makkelijker om een nieuw apparaat aan te schaffen. Bij het Repair Café werken vrijwilligers die apparaten vakkundig repareren voor een vrijwillige bijdrage. Door spullen een tweede leven te geven, bespaart u grondstoffen, energie en geld. Lees meer tips hoe u spullen langer kunt gebruiken.

01

Maak een boodschappenlijstje als u boodschappen gaat doen

Volgens het Voedingscentrum gooien 40% van de mensen meer voedsel weg die zelden of nooit een boodschappenlijstje maakt. Een boodschappenlijstje zorgt ervoor dat u gericht producten in huis haalt die u ook gebruikt en dus onnodig andere producten aanschaft. Zo koopt en gebruikt u minder spullen.

01

Geef oude kleding een tweede leven

Oude kleding en schoenen hoeft u niet weg te gooien, maar lever het in bij kringloopwinkels of in een kledingbak voor kinderen in derdewereldlanden. In Capelle zijn verschillende circulaire initiatieven om kleding en andere spullen een tweede kans te geven.

01

Maak gebruik van de vriezer

U kunt meer invriezen dan u denkt. Heeft u nog restjes over van het avondeten? Stop dit dan in de vriezer en haal het er later weer uit, zodat u het weer kunt eten. Krijg inspiratie van meer circulaire tips.

01

Neem uw eigen tas mee naar de winkels

Sinds 2016 is er een verbod op het gratis meegeven van plastic tasjes. Neem als u naar de winkels gaat een eigen (boodschappen)tas mee. Kies dan voor een stoffen of jute tas, zodat u het tasje vaker kunt gebruiken. Dat is ook nog eens goed voor uw portemonnee! Doe meer inspiratie op om minder spullen te kopen en gebruiken.

01

Van krant naar wc papier

Door meer spullen gescheiden af te danken maken we de afvalberg kleiner. Zo kunnen we de gescheiden grondstoffen inzetten om nieuwe spullen en materialen van te maken. Wist u bijvoorbeeld dat oud papier wel meer dan 20x gerecycled kan worden? Van een oude krant wordt bijvoorbeeld wc-papier gemaakt. 

01

Circulair ondernemen

In Capelle zetten we stappen naar een circulaire economie. Dat doen zowel bedrijven als de gemeente. Als gemeente hergebruiken we zonnepanelen, gebruiken we ongebleekt wc papier en drinken we koffie uit herbruikbare bekers. Lees meer tips voor circulair ondernemen.

Staat uw vraag er niet tussen?