Minder spullen begint bij minder kopen. Bedenk eerst of u iets echt nodig heeft of dat u ook zonder kunt. Voorkom een impuls- of misaankoop. Wilt u iets graag hebben? Zet het dan op een verlanglijstje. Blijft de wens om het te hebben aanwezig, check dan of het ook tweedehands te koop is en lees eerst de recensies.
Minder spullen gebruiken begint bij het verminderen van uw spullen. Bekijk wat u heeft en beslis of u het echt wilt hebben. Door alleen spullen te houden waar u waarde aan hecht, heeft u minder spullen in huis. Dat levert ruimte en overzicht op in uw huis en schuur. Verkoop, doneer of breng het naar de kringloop. En wat echt niet meer gebruikt kan worden gooit u weg.
Vermijd wegwerpproducten en -verpakkingen
Switch van wegwerpbekers naar herbruikbare bekers of een dopper. Of pak geen plastic of papieren tas aan in een winkel, maar gebruik een opvouwtasje of shopper. Probeer onnodige verpakkingen in winkels te vermijden. Daarnaast zijn veel verpakking vaker te gebruiken, zoals de bakjes van Chinese restaurants of geschenkverpakkingen. Koop producten zoals groente en fruit zonder verpakking of kies voor een voordeelverpakking. Ook bestaan er al best wat ‘verpakkingsvrije’ winkels. Daar werken ze met eigen (statiegeld)bakjes of kunt u uw eigen bakjes meenemen.
Lenen, delen, ruilen of huren
Ga over van hebben naar gebruiken. Naar schatting ligt 80% van onze spullen de meeste tijd werkloos in ons huis. De kans is groot dat u een buur, vriend of familielid heeft die bijvoorbeeld een boor, partytent, kruiwagen of gourmetstel thuis heeft die u mag lenen. Het lenen, delen, ruilen of huren van spullen is ook steeds meer mogelijk via platforms en winkels.
Bedenk voor een aankoop of u het product zelf wilt hebben. Zeker als u iets maar een paar keer per jaar nodig heeft. Boeken, speelgoed, kleding, vervoersmiddelen, vakantie- en logeerlocaties en gereedschap zijn geschikt om te lenen, delen, ruilen of huren (link naar pagina 4). Bekende (online) platforms zijn bijvoorbeeld de bibliotheek, mini-bibliotheken, de speelotheek, weggeefkasten, Marktplaats, Vinted, Peerby of bouwmarkten.
Zuinig in gebruik en in grondstoffen
Wilt u toch iets nieuws kopen? Kies dan voor spullen die zijn gemaakt van duurzame materialen of waarvan onderdelen te repareren of hergebruiken zijn. Kijk naar de kwaliteit van een product, zodat u het niet al snel hoeft te vervangen. Ook is het goed om te checken of spullen zuinig omgaan met energie. Koop bijvoorbeeld een apparaat met een zuinig energielabel.