Ieder jaar nemen we als Nederlanders afscheid van miljoenen spullen. Denk aan kapotte apparaten, kledingstukken, speelgoed en andere spullen. Maar niet alles hoeft per se de prullenbak in. Repareren is meestal beter voor het milieu, want door zo lang mogelijk met spullen te doen, zijn minder energie en grondstoffen nodig voor nieuwe producten. Als u iets opknapt, dan voorkomt u een nieuwe aankoop.
Repareren leren of uitbesteden
Er zijn verschillende manieren om spullen te repareren. Kijk online hoe u bijvoorbeeld het apparaat, kledingstuk of meubelstuk repareert. Er zijn veel filmpjes en instructies hiervoor te vinden. Lukt het u niet zelf? Dan kunt u ook terecht bij anderen, zoals de fietsenmaker en de schoenmaker. Een naaiatelier kan uw kleding herstellen. En bij het Repair Café in Capelle helpen vrijwilligers u bij het repareren van uw computer, radio, koffieapparaat, horloge of fiets. Of benader de leverancier of een monteur om uw oven of vaatwasser te laten maken. Daarnaast gelden er nieuwe Europese richtlijnen die het repareren van spullen aantrekkelijker maakt. Door de wet wordt repareren de standaard. Het recht op reparatie moet de afvalberg verminderen.
Spullen een nieuwe functie geven
Bent u uitgekeken op uw spullen, maar zijn ze nog goed? Dan kunt u ze langer gebruiken door ze een andere functie te geven. In plaats van kledingstukken, meubels of accessoires weg te gooien, maakt u er iets nieuws en waardevols van. Geef een kast een lik verf of beplak dit met een leuk printje. Van pannen maakt u eenvoudig bloempotten en van pallets een bankje voor in de tuin. Een koffer wordt een bijzettafeltje en een spijkerbroek een tas of kussen. Gebruik een ladder als kapstok. Creëer van pagina’s uit oude boeken een uniek behang.
Tweedehands kopen en verkopen of weggeven
Met tweedehands spullen haalt u unieke items in huis. Daarnaast is het vaak goedkoper en beter voor het milieu. Meer hergebruik is minder nieuw: het scheelt grondstoffen, energie, water en afval. Maak dus van tweedehands uw eerste keuze. Tik ‘nieuwe’ kleding, meubels, woonaccessoires, boeken en speelgoed op de kop bij bijvoorbeeld tweedehands-, vintagewinkels, kringloopwinkels, weggeefkasten en minibiebs. U vindt deze spullen ook online, via weggeefhoeken op Facebook, buurtapps of platforms zoals Marktplaats en Vinted. Daar kunt u zelf ook spullen weggeven die u echt niet meer wilt hebben, maar nog van waarde kunnen zijn voor een ander. In Capelle kunt u oude boeken, elektrische apparaten, speelgoed en textiel ook wegdoen via de gratis ophaalservice ByeWaste.
Een overzicht van de Capelse circulaire initiatieven.