“Wat de bibliotheek is voor boeken, dat is de speel-o-theek voor speelgoed.” Voorzitter Maria Roelofsen legt uit hoe het werkt: “Mensen worden lid van de speel-o-theek. Als u een abonnement heeft, dan heeft u de keuze uit allerlei soorten speelgoed. Wilt u wat lenen dan betaalt u een klein bedrag per item, afhankelijk van wat er is uitgekozen. Vervolgens mag u het drie weken lang mee naar huis nemen. Daarna brengt u het speelgoed weer terug en mag iemand anders het lenen.” Heeft u een Rotterdampas of bent u lid van de bibliotheek? Dan krijgt u korting op uw lidmaatschap van de speel-o-theek. Voor mensen die naar de Voedselbank gaan of bijvoorbeeld de Oekraïense vluchtelingen is het lidmaatschap gratis. Daarnaast zijn er waardebonnen te koop om het lenen van speelgoed aan iemand anders cadeau te doen.  

Voor elk kind wat wils

Speel-o-theek Berend Botje vindt u aan De Linie 5b in Capelle. Daar ligt het speelgoed gesorteerd op soort en leeftijd. “Door speelgoed bij ons te lenen, probeert uw kind het eerst uit. Zo ontdekt u wat uw kind echt leuk vindt. Voor kinderen van 0 tot 12 jaar hebben we wat te leen. Op die manier heeft u altijd ‘nieuw’ speelgoed in huis dat aansluit bij de ontwikkeling van uw kind. Zonder dat het veel kost. Zonder uitpuilende kasten. Zonder speelgoed dat niet meer wordt gebruikt. Ook hebben opa’s en oma’s op deze manier altijd het juiste speelgoed bij de hand.” 

Soorten, eisen en vernieuwen

Bij de speel-o-theek kunt u terecht voor speelgoed in verschillende categorieën: bewegen, puzzelen, gezelschap en muziek. Ook zijn er leermiddelen te leen. Denk daarbij aan spellen en puzzels om te leren tellen en klokkijken. “Het speelgoed wat nu het meest in trek is, zijn spulletjes van Paw Patrol, een pizza- en ijscokar, een wobbel, muziekinstrumenten, lego en houten speelgoed, zoals een houten klimrek. Wat we uitlenen, moet aan bepaalde eisen voldoen. Het moet veilig zijn, schoon en kleurecht (dus niet geverfd of van materiaal dat los kan laten). Daarnaast mag het speelgoed geen scherpe kanten, randen of spijkers bevatten. Is het speelgoed kapot? Dan laten we het repareren, zodat het weer veilig te gebruiken is. Als we merken dat onze leden bepaald speelgoed niet meer lenen, dan verkopen we het. Van die opbrengst en donaties kopen we weer wat nieuws. Daarbij kiezen we voor het speelgoed dat populair is en vaak wordt geleend.” 

Speelgoed voor buiten, kinderfeestjes en tijdens de zomervakantie

Wist u dat ze bij Berend Botje ook leuk speelgoed hebben voor buiten? Bijvoorbeeld een glijbaan en skelter. “Ook voor kinderfeestjes lenen we speelgoed uit. Denk aan bowling of oudhollandse spelletjes. Tijdens de zomervakantie is de Capelse speel-o-theek gesloten. Leent u in de laatste week voor de vakantie speelgoed? Dan mag u dat zes weken lenen in plaats van de gebruikelijke drie.” 

Lid of vrijwilliger worden

“We lenen graag speelgoed aan leden uit op dinsdag van 9.00 tot 11.00 uur en van 15.30 tot 17.00 uur. Op woensdag kunt u er terecht tussen 13.00 en 15.00 uur. De deuren van de speelotheek zijn op donderdag open van 9.00 tot 11.00 uur en van 19.00 tot 20.00 uur. Wilt u geen speelgoed lenen, maar wel een helpende hand bieden bij de speel-o-theek? Wij zoeken vrijwilligers voor het uitlenen en innemen van speelgoed, het uitzoeken van speelgoed en die gastvrouw/gastheer willen zijn en/of activiteiten wil organiseren.” Mensen van alle leeftijden zijn welkom om te ondersteunen. Meer informatie vindt u op spelenbijberendbotje.nl.