Elektrische apparaten

Veel mensen hebben een computer, tablet, telefoon, elektrische fiets of televisie in huis. Door zo lang mogelijk met apparaten te doen en ervoor te zorgen dat ze niet onnodig veel stroom verbruiken, bent u milieuvriendelijk bezig én bespaart u geld. Voor het milieu is het vooral belangrijk om zo lang mogelijk met uw apparaat te doen: dat bespaart grondstoffen en energie om het product te produceren. Als u uw apparaat ook nog eens zuinig gebruikt, bespaart u op uw energierekening en heeft u minder snel een nieuw apparaat nodig. 

Enkele tips: 

  • Zet de computer uit als u deze een tijdje niet gebruikt en stel een energiebesparende slaap- of sluimerstand in.  
  • Schakel wifi en bluetooth uit als u het niet gebruikt. Dan stopt het apparaat met zoeken naar draadloze verbindingen en dit kost veel energie.  
  • Stel de helderheid van het scherm in. Hoe lager, hoe minder energie het kost. 
  • Zorg dat de accu altijd tussen de 20% en 80% opgeladen is. Zo gaat de accu het langste mee. 
  • Veel producenten van telefoons en computers bieden ook een lijn van tweedehands (refurbished) exemplaren. Vaak is de garantie op die modellen minstens net zo lang als op de nieuwe modellen.   
  • Doe stekkers van elektrische apparaten in een stekkerdoos met schakelaar die u uit kunt zetten. Zo verbruikt uw televisie bijvoorbeeld geen stroom als deze op stand-by staat. 

Eten en drinken

Wist u dat een Nederlander thuis gemiddeld 33,4 kilo eten per jaar verspilt? Dat blijkt uit het onderzoek van het Voedingscentrum. De meest verspilde producten zijn brood, groente, fruit, aardappelen en zuivel. Door slimmer te kopen, verspilt u minder. Check voordat u naar de winkel gaat wat er in de voorraadkast staat. En maak van tevoren een boodschappenlijstje. Zo koopt u minder dingen die u niet nodig heeft. In de keuken verspilt u minder eten door precies genoeg te koken en ingrediënten af te wegen. Toch restjes over? Gebruik die in andere gerechten, eet restjes op als lunch of vries het in.

Daarnaast hebben veel supermarkten een schap ‘verspil-me-nietjes’. Dit zijn producten die tegen de houdbaarheidsdatum aanzitten en met veel korting verkocht worden. Heeft u toch te veel ingekocht? Dan kunt u producten doneren aan de voedselbank in Capelle. Daar krijgen mensen die onder de armoedegrens leven een goed, gezond voedselpakket.  

Duurzaam vervoer

Al wandelend, fietsend of met het openbaar vervoer verplaatst u zich op een duurzame manier. Een andere duurzame keuze is door gebruik te maken van deelvervoer. Fietsen, scooters en auto’s kunt u via verschillende aanbieders tijdelijk gebruiken.  

Kleding

Ieder jaar koopt een Nederlander gemiddeld 50 nieuwe kledingstukken. Het maken, gebruiken en afdanken van kleding heeft grote gevolgen voor de aarde. De grootste winst voor uw kledingkast is door minder nieuwe kleding te kopen. Koop kleding tweedehands of leen kleding van een ander. Ook door kleding te verkopen of ruilen, gaat het langer mee. Koopt u nieuwe kleding? Let dan op het duurzaamheidslabel of kies voor een duurzaam merk.  

Lees meer tips om duurzaam om te gaan met uw kleding. 

In en om het huis

Schoonmaken

Schoonmaken zorgt voor een schoon huis en het is goed om spullen te onderhouden. Met water, allesreiniger en een doekje of borstel komt u al een eind als u het schoonmaken bijhoudt. Zo boent u groener: koop voor de schoonmaakbeurt producten met een keurmerk en een duurzame verpakking. Gebruik precies genoeg schoonmaakmiddel. Met koud water is de schoonmaakklus vaak ook zo gebeurd. Klaar? Spoel het sopje door de gootsteen of het toilet. Is de verpakking leeg? Gooi ‘m dan op de juiste manier weg. Kijk voor tips in de afvalwijzer van Irado 

Zwerfafval opruimen

Ergert u zich aan zwerfafval in uw omgeving? U kunt een handje meehelpen door zelf afval op te ruimen. Maak eens een opruim-ommetje. Veel mensen rapen al troep van straat op en gooien het in de prullenbak. Een kleine moeite toch? Zo houden we samen Capelle schoon. Zwerfafval opruimen wordt leuker met een afvalgrijper. Vraag deze gratis aan. 

Composteren 

Voed de planten in uw tuin of op uw balkon met zelfgemaakte compost. Compost maakt u van groente-, fruit- en tuinafval uit eigen keuken en tuin. Niet alleen zorgt het voor gezondere grond voor uw planten, maar u heeft ook minder restafval. Let op, niet alles wat in de gft-bak kan, is geschikt voor de compostbak of een wormenhotel. Milieu Centraal heeft een handig wel/niet-lijstje opgesteld.  

Cadeaus

Voor veel mensen horen cadeaus bij verjaardagen en de feestdagen. Maar dat hoeft niet met grote, dure cadeaus. Geef iets waar de ander echt blij van wordt. Dat kunt u nagaan door te vragen naar een cadeauwens. Ga voor goedkope cadeaus bijvoorbeeld naar de kringloopwinkels, rommelmarkten of Marktplaats. Of maak zelf een cadeau. Een andere optie is een cadeau waar de ontvanger een mooie herinnering door krijgt. Maak met onze consuminder cadeautips een ander en uw portemonnee blij. Wees creatief met het inpakken van de cadeaus. Gebruik bijvoorbeeld een krant of een herbruikbare verpakking. Bent u jarig? Lees dan onze tips om er een groen feestje van te maken.