1. Ga voor goedkope cadeaus naar kringloopwinkels, kijk op rommelmarkten, op Marktplaats en op Facebook voor ruil-initiatieven. Daar is leuk speelgoed te vinden in hele goede staat. Geef deze spullen een tweede kans. Uw kind is er net zo blij mee. Ook voor volwassenen vindt u daar originele dingen voor een prima prijs.
  2. Maak zelf iets. Haak een knuffel, timmer een bijenhotel, brei een sjaal maak een mooi kunstwerkje. Dat is ook leuk om te doen.
  3. Een boekenwurm binnen de familie maakt u blij met een goed boek. Maar wat is nog beter dan een goed boek? Een duurzaam boek! Geef dus een e-book.
  4. Kijk voor duurzame cadeaus bij Fair Trade Shops en Wereldwinkels. Niet altijd goedkoop, wel goed voor de aarde en de makers.
  5. Voor een doe-het-zelf pakket maakt u zelf de producten. Zo weet u precies wat erin zit. Maak bijvoorbeeld zelf tandpasta, deodorant of lippenbalsem. Hiermee bespaart u op geld en afval.
  6. Maak een Spotify-afspeellijst voor een ander.
  7. Deel een herinnering met leuke foto’s. Print ze, maak er een fotoboekje van of zet ze een usb-stickje.
  8. Als u écht wilt consuminderen, is zelf maken de beste optie. Bovendien spreekt er veel liefde uit een zelfgemaakt cadeau. Dus duik de keuken in en bak een taart of koekjes.
  9. Geef een potje positiviteit. Dit is letterlijk een potje gevuld met allemaal kleine briefjes met positieve teksten erop. Elke dag één om de dag goed mee te beginnen.
  10. Tijd en aandacht zijn misschien wel het allermooiste cadeau dat u iemand kunt geven. Bovendien maakt het krijgen van ervaringen gelukkiger, weten we uit onderzoek. Dus ga samen op pad en creëer een onvergetelijke herinnering. Neem iemand mee voor een lange bos- of strandwandeling.
  11. Geef… helemaal niks. Ja, dat is ook een optie. Het is ook goed er gewoon te zijn. Soms is dat immers het grootste cadeau wat iemand zich maar kan wensen.

Capelle heeft verschillende kringloop- of tweedehands winkels. Kijk hier voor de adressen.