Kleding wordt gemaakt van verschillende stoffen. Bijvoorbeeld van katoen, wol, leer, maar ook synthetische stoffen zoals polyester en nylon. Om stoffen en kledingstukken te maken, is veel energie en water nodig. (Grote) Fabrikanten maken kleding vaak van nieuwe materialen (grondstoffen). Slechts 5% van de verkochte kleding bestaat voor een klein deel uit gerecycled textiel. Terwijl van tweedehands kledingstukken of gerecycled textiel ook nieuwe kleding gemaakt kan worden. U kunt de impact van uw kleding op het milieu verlagen met een aantal simpele tips.

Winst voor uw kledingkast

De grootste winst zit in het minder kopen van nieuwe kleren. Door kledingstukken slim te kopen, langer te gebruiken en op de juiste manier af te danken, gaat u verstandig om met kleding. Ook behaalt u winst door slimmer te kopen. Bijvoorbeeld door alleen te kopen wat u nodig heeft. Kleding lenen of tweedehands kopen, is nog een optie. Of kies voor kleding van goede kwaliteit of hergebruikte, gerecyclede stoffen.

Langer gebruiken van kleding

Door zuinig om te gaan met uw kleding, gaat het langer mee. Dat doet u bijvoorbeeld door uw kleren op de juiste manier te wassen en netjes op te bergen. Maar ook door kledingstukken weg te geven, te verkopen of te ruilen, krijgen ze een langer leven. Is kleding kapot? Pak dan een naald, draad en schaar erbij. Na de reparatiebeurt is het kledingstuk weer zo goed als nieuw of gepimpt. Een oud kledingstuk kunt u ook vermaken. Transformeer een jurk tot een rok. Of maak van een spijkerbroek een tas.

Ruilen, weggeven of recyclen

Er komt ook een moment dat u bepaalde kledingstukken niet meer draagt. Bezoek of organiseer dan bijvoorbeeld een ‘swap party’. Dit is een kledingruil waar u kleding mee naartoe neemt die niet meer goed zit of waarop u bent uitgekeken én waar u tweedehands kleding op de kop tikt. Kleding afdanken kan ook door het in te leveren bij een kringloop- of tweedehandswinkel. Zo krijgt het een tweede kans in iemand anders kledingkast. In Capelle kunt u bij deze winkels terecht. Is kleding niet meer te maken, versleten of er zitten vlekken in? Lever uw kleding dan in bij een textielcontainer van Reshare of op de milieustraat. Of laat het textiel ophalen door Byewaste. Op die manieren krijgt de kleren via recycling en hergebruik een nieuw leven.

Capelle aan den IJssel zet stappen naar een circulaire economie in 2050. Samen zorgen we dat we zuiniger omgaan met onze grondstoffen en dat afval niet meer bestaat. Dit doen we door onze spullen langer te gebruiken, te repareren en een tweede leven te geven. Zo wordt oud altijd weer nieuw.