Groene versiering

Bij een verjaardag horen slingers en ballonnen. Helaas is veel versiering niet echt duurzaam. Ballonnen staan bijvoorbeeld in de top-10 van meest gevonden items op de Nederlandse stranden. In de natuur kunnen ballonnen veel schade aanrichten aan dieren. Gelukkig is er wel duurzame feestversiering.

Er zijn stoffen slingers te koop, maar u kunt natuurlijk ook zelf aan de slag om slingers te maken. Gebruik oude tijdschriften of kranten, óf maak stoffen slingers van oude kleding. Zo hergebruikt u afvalproducten. Strooit u buiten met confetti? Dan kan het in de natuur belanden. Gelukkig is er milieuvriendelijke confetti. Dat geeft ook nog plezier nadat het op de grond is gedwarreld. Het bevat namelijk zaadjes van wilde veldbloemen.

Duurzaam verlanglijstje

Cadeaus krijgen is een feestje op zich. Maar hoe vaak komt het niet voor dat u niets weet te vragen. En wat is het jammer als u spullen krijgt, waar u vervolgens niets mee doet. Vraag of iedereen wil bijdragen aan één groter cadeau: iets wat u echt nodig heeft of kan gebruiken. Of vraag een financiële bijdrage voor een goed doel. Andere bijzondere cadeaus zijn: adopteer een appelboom of een kip (en krijg regelmatig biologische eieren). Of wat dacht u van een bosje bomen cadeau. Hiermee wordt een stukje bos in het Atlantisch Regenwoud hersteld.

Herbruikbaar inpakken

Herkenbaar? Aan het eind van feest is er een berg inpakpapier ontstaan die zo de vuilnisbak ingaat. Cadeaupapier slechts een keer gebruiken is zo zonde. Wees creatief: vervang het door gerecycled krantenpapier, een restje behang of stof. Knoop het dicht met natuurlijk touw. En als u toch een mooi ingepakt cadeautje in papier krijgt, pak het netjes uit. Dan kunt u het papier of cadeautasje hergebruiken.

Weg met wegwerpservies

Een feest met veel mensen levert veel afwas op. Daarom gebruiken veel mensen wegwerpservies. Plastic of kartonnen bordjes en plastic bestek. Dit legt grote druk op onze grondstoffen en daarmee onze natuur. Niet genoeg servies? Leen servies van buren of ga langs bij de kringloopwinkel. Is het écht niet mogelijk om ‘normaal’ servies te gebruiken, koop dan biologisch afbreekbaar wegwerpservies aan. Plastic breekt namelijk nooit helemaal af in de natuur. Er bestaat ook 100% afbreekbaar wegwerp bestek van hout of papier.