Subsidie voor vergroenen, water opvangen en afkoppelen van uw regenpijp aanvragen

U kunt nog tot maximaal € 2.000,- subsidie aanvragen om uw eigen tuin of terrein aan te passen aan het veranderende klimaat. De subsidieregeling Klimaat en Ruimte wordt verleend voor:

  1. vergroenen: tegels, asfalt of dakbedekking vervangen door planten
  2. waterberging: het opvangen van regenwater op uw eigen terrein
  3. afkoppelen: de regenpijp van het dak laten uitkomen op uw eigen terrein in plaats van in het riool

De regeling van het hoogheemraadschap is ingegaan op 1 juli 2021 en loopt tot en met 30 juni 2024. In 2023 is er € 200.000,- beschikbaar en tot en met 30 juni 2024 € 100.000,-. U vraagt de subsidie aan via het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard.

Verminderen van wateroverlast, droogte en hitte

Het Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard zorgt voor droge voeten en schoon en voldoende water. Dat vraagt extra aandacht nu het klimaat steeds extremer wordt, met droogte, hitte en zware regenval. Met deze financiële vergoeding helpt het hoogheemraadschap u om maatregelen te nemen om lokale wateroverlast, droogte en hitte te verminderen.

Met meer groen en minder steen kan het regenwater makkelijker de grond in en wordt het beter vastgehouden en vertraagd afgevoerd. Dit helpt tegen droogte. Met het opvangen van regenwater bij hevige buien wordt het riool ontlast. Tenslotte houden planten en bomen minder warmte vast als het heet is in de zomer. Hierdoor voelt het prettiger aan in de wijk en is er minder wateroverlast.