Ga voor inheemse planten, bomen en struiken

Inheemse planten zijn soorten die al eeuwen in Nederland groeien. Ze zijn extra goed voor vogels, bijen en andere insecten. Waarom is het slim om voor dit soort planten te kiezen? Onze inheemse planten passen zich aan aan onze bodem, onze dieren én ons klimaat. Daardoor gaan ze minder snel dood en hebben ze minder verzorging nodig. Inheemse planten zijn sterker en passen zich makkelijker aan. Droogte, kou of juist veel nattigheid zijn daardoor vaak geen probleem.  

Insecten en vogels worden blij van inheemse planten. De hommel weet precies wanneer de lekkerste bloemen in bloei staan. Er zijn zelfs insecten die alleen maar op één specifieke bloem vliegen. Deze inheemse soorten komen veel voor in Capelle: 

  • Bomen, hagen en struiken: wilde lijsterbes, liguster, meidoorn, gele kornoelje en gewone vlier.  
  • Klimplanten: bosrank, wilde kamerfoelie of gewone klimop. 
  • Vaste planten: grote kattenstaart, beemdooievaarsbek en de gewone brunel.  

Kies biologisch

Wilt u uw tuin of balkon op een duurzame manier inrichten? Kies dan voor gifvrije bollen, planten, bomen en struiken. Dat biologische groen herkent u aan de keurmerken: EU-biologisch, EKO en Demeter. Heeft u hier meer hulp bij nodig? Vraag aan medewerkers bij tuincentra om gifvrij geteelde producten of koop planten bij retailers die zich hebben aangesloten bij de ‘Ambitie gewasbescherming in de sierteelt’.  

Goede grondsoort 

Let erop dat u groen kiest dat past bij  bij de grondsoort van uw tuin. Er is verschil tussen zand-, klei- of veengrond. Planten kunnen gevoelig zijn voor een ‘verkeerde’ grondsoort. Als ze  het niet naar hun zin hebben, dan worden ze lelijk en groeien ze slecht.  

Gebruik voor uw tuin of potten op het balkon turfvrije potgrond. Potgrond zonder turf bestaat uit een mengel van compost en kokosvezels. Voor potgrond met turf worden stukken veengrond drooggelegd en afgegraven. Dat is slecht voor de natuur. Door het winnen van turf sterven veengebieden af en nemen ze geen CO² meer op. Dit draagt bij aan het opwarmen van de aarde.

Alle bodemsoorten verbeteren als u compost strooit. Dieren in de grond eten dit op, poepen het weer uit en zo ontstaat gezonde grond. Geef uw eigen groente-, fruit- en tuinafval  een waardevol tweede leven door er compost van te maken. Door het compost verbetert u de bodem van uw tuin en dat is goed voor de verschillende planten en dieren die daar leven. Een compostbak of composthoop in uw tuin is daarom zo gek nog niet. Heeft u geen (ruimte in uw) tuin? Dan is een wormenhotel een optie. 

Uw tuin of balkon een paradijs voor dieren

Met verschillende soorten groen in de tuin of op het balkon, ontstaat een mini-natuurgebied. Hagen, bomen, planten en bloemen. Hoe meer dieren er scharrelen, zoemen en kruipen in uw tuin of op uw balkon, hoe beter. Alle dieren en planten zorgen ook nog eens voor minder werk. Want als de natuur zijn werk doet, dan heeft u er minder werk aan! 

Een tuin hoeft niet te netjes te zijn. Laat blaadjes gerust  liggen. Egels zijn dol op rommelige hoekjes. Of stapel gesnoeide takken horizontaal op elkaar en maak er een haag van. Dit is een ideale schuilplek voor vogels. Een vijver of bak met water trekt libellen en is een prima drinkplek voor vogels. Een insectenhotel of vogelhuisje zijn extra lokkertjes.