“Als je gft-afval bij het restafval doet, verbrand je eigenlijk water. Er zit namelijk veel vocht in alle etensresten die je weggooit. Echt zonde om dat niet te hergebruiken.” Kees was altijd al duurzaam bezig en hij leeft bewust. “Licht uit als je weg gaat, niet te veel verspillen. We hebben maar één planeet en daar moeten we goed voor zorgen. Ik zorg dat mijn voetafdruk minimaal is.”

De film ‘Onder het maaiveld’ gaf hem een extra zetje. Die laat zien wat er allemaal in de aarde leeft. Wortels van planten, larven, wormen, schimmels en bacteriën. “In één theelepel aarde zitten al miljoenen eencellige en meercellige beestjes. Zij zorgen voor het grote recycle gebeuren.” Op een beurs over moestuinieren zag hij wormenhotels. Dat is een kleinere versie van een compostbak. Daarmee zet je in de tuin of op het balkon groente en fruitresten om tot wormenmest. “Ik heb een tuinbouw achtergrond, dus dit interesseerde me. In maart van dit jaar kocht ik een starters set voor een eigen wormenhotel.”

Fruitresten als voer

Hoe werkt een wormenhotel? “Het zijn een aantal op elkaar gestapelde bakken. Ik heb er zelf drie. Met daaronder een opvangbak voor het vrijkomende vocht. Dat tap je af via een kraantje en geef je aan je planten. Zeer voedzaam! De bakken hebben aan de onderkant gaatjes waar de wormen doorheen kunnen kruipen. Ze gaan naar het voedsel toe. Je voert ze ongekookte groente- en fruitresten. Elke laag voedsel meng je met een laagje gescheurd karton of wat krantensnippers. Ook moet er wat aarde bij en lavagruis. Daar zijn ze gek op. Is de bovenste bak vol, dan zet je er een lege bak op. Ook deze vul je met afval. Zo ga je door tot alle bakken vol zijn. Is de laatste bak vol, dan is de eerste bak gevuld met zeer voedselrijk wormenpoep. Je leegt deze bak in de tuin of bij je planten op het balkon. Daarna zet je hem weer bovenop om te vullen.”

Wormenhotels in Capelle

“Je kunt natuurlijk in een iets grotere tuin een composthoek maken. Dat werkt ook. Maar als je zoals ik in een appartement woont, is dit ideaal.” Wormenpoep is een echte bodemverbeteraar. De aarde wordt vruchtbaarder. Goed voor alles wat leeft in de tuin. Als Klimaatburgemeester zou Kees graag zien dat er grote wormenhotels in wijken komen. “Die zijn soms wel twee meter hoog en van hout. De hele straat kan daar hun groente- en fruitafval in doen. Samen met buren maak je dan je eigen compost. Dat kan iedereen in hun tuin gebruiken als mest. Kunstmest is dan niet meer nodig. Het verbindt mensen in de wijk om samen op een leuke manier afval te recyclen. In Rotterdam gebeurt dit al. Ik onderzoek of dat ook in Capelle kan.”