Het hogere doel van het NK Tegelwippen

Wanneer tegels worden vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen, is Nederland beter bestand tegen extreme regen en hitte. En dat geldt ook voor onze eigen gemeente. Het NK Tegelwippen sluit dan ook goed aan bij de klimaatdoelstellingen van Capelle aan den IJssel.

Samen maken we de stad groener

Samen met de Capellenaren willen we aan de slag om zoveel mogelijk stenen te vervangen door groene (gevel)tuinen. Zo wordt onze stad veel mooier en aangenamer om in te wonen. Met minder hitte op warme dagen en minder wateroverlast door stevige regenval. Klimaatbestendiger dus. En het is ook nog eens goed voor de bijen en andere insecten en dieren.

Meedoen

De kick-off van het NK Tegelwippen is gestart op 21 maart. Het seizoen eindigt op 31 oktober. Doet u ook mee? Meld u snel aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven. Meer weten? Kijk op www.nk-tegelwippen.nl

Er geldt dat een tegel 30×30 cm is. Alle stenen die kleiner of groter zijn moeten dus worden omgerekend naar dit formaat. Er gaan 11 tegels in een vierkante meter. Halfverharding telt voor de helft mee. De rekensom is dan: het totale aantal m² gedeeld door 2 en keer 11.

Wat te doen met de gewipte tegels?

U kunt ze decoratief opstapelen en er een pot met bloemen op zetten. Maar u kunt ze ook gratis inleveren bij de milieustraat of laten ophalen door de Tegeltaxi van de gemeente.

Milieustraat

U vindt de milieustraat aan de Groenedijk 12 in Capelle aan den IJssel (elke werkdag open van 8.00 tot 16.00 uur, zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur). Meer informatie via irado.nl.

Laten ophalen door de Tegeltaxi

Vraag de Tegeltaxi aan via irado.nl, voeg de bevestigingsmail van het NK Tegelwippen toe en geef aan hoeveel tegels u wilt laten ophalen (maximaal 200). De tegels worden binnen 5 werkdagen bij u opgehaald. U hoeft hiervoor niet thuis te blijven.

Wip & win

De tegeltuin is uit en de groene tuin is in Capelle helemaal springlevend. Nog meer stenen eruit en planten erin. Dat is waar we voor gaan met het NK Tegelwippen. Om ervoor te zorgen dat Capelle hoog eindigt en er nog meer groen in onze stad komt, hebben we een speciale actie. Wip tegels uit uw voor- en/of achtertuin en maak een kort leuk filmpje of een mooie foto (voor en na). Deel het filmpje of de foto’s met ons en maak kans op een leuke prijs. 

Via deze actie maakt u kans op:

 • een regenton “Ton Tuin” 200 liter
 • een biologisch bloembollenpakket
 • het boek Groen Geluk van Lodewijk Hoekstra 

 Zo doet u mee 

 • Mail uw foto of filmpje naar duurzaam@capelleaandenijssel.nl 
 • Vermeld in de mail uw naam, adres, telefoonnummer en hoeveel tegels er zijn gewipt. Een leuk groen verhaal erbij is extra leuk. Vergeet ook niet uw gewipte tegels te melden bij www.nk-tegelwippen.nl/meedoen. En voeg de bevestigingsmail van het NK Tegelwippen toe. 
 • Foto’s en filmpjes kan u inzenden tot en met 1 oktober 2024. 
 • Duurzaam Capelle mag de ingezonden foto’s en filmpjes gebruiken op social media, nieuwsbrieven en de website. 

We maken de groene winnaars bekend in de Week van de Duurzaamheid van 7 tot en met 11 oktober.

Voorwaarden 

 • Meld uw gewipte tegels bij www.nk-tegelwippen.nl/meedoen.
 • Stuur uw foto en/of filmpje (voor en na), nawgegevens en de bevestigingsmail van het NK Tegelwippen naar: duurzaam@capelleaandenijssel.nl.
 • Foto’s en filmpjes kunt u tot en met 1 oktober 2024  insturen. Wat we na die datum ontvangen doet niet meer mee aan de wedstrijd. 
 • De prijzen zijn niet inwisselbaar voor geld of andere goederen. 
 • Een jury selecteert de leukste en mooiste foto’s en filmpjes. 
 • U scoort extra punten als u rekening houdt met biodiversiteit, veranderend klimaat, originaliteit, enthousiasme en uiteraard veel gewipte tegels. 
 • Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd. 
 • Op deze actie zijn de privacy voorwaarden van toepassing: www.capelleaandenijssel.nl/privacy.