Tip 1: Houd ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten. Kleinere ruimtes zijn makkelijker en sneller te verwarmen. Verwarm alleen de ruimte waar u bent.
Tip 2: Het heeft geen zin om de thermostaat hoger in te stellen om het huis sneller op te warmen. Schaf een radiatorventilator aan. Daardoor warmt de kamer sneller op.
Tip 3: Kies het formaat pan dat past bij de grootte van de kookplaat. Gebruik kleine pannen bij kleine hoeveelheden.
Tip 4: Spoel vuile vaat af met koud water. Plaats waterbespaarders in de kranen. Dat levert een besparing van €10,- per kraan.
Tip 5: Laat de koelkastdeur niet onnodig openstaan. Zet de koelkast op 4–7 ℃.
Tip 6: Maak slim gebruik van daglicht waardoor er minder kunstmatig licht nodig is. Een lichte tint op muren en plafond levert een lichtere woonruimte op.
Tip 7: Gebruik dimmers, een lamp op een lager vermogen verbruikt minder stroom.
Tip 8: Koop een mobiele zonnelader om de smartphone mee op te laden.
Tip 9: Was op een lagere temperatuur. 30 ℃ is voldoende voor de meeste kleding. U bespaart €5,- tot €7,- per wasbeurt per week (afhankelijk van hoe oud de wasmachine is). En draag kleding een paar dagen langer. Dat scheelt een aantal wasbeurten.
Tip 10: Gooi ‘s ochtends kort de ramen open. Zo verdwijnt de vochtige lucht uit huis. Dat voorkomt schimmelvorming.

Vraag een adviesgesprek met een energiecoach aan

De energiecoach geeft tips die u direct kunt toepassen, zoals de temperatuur van uw koelkast en cv-ketel goed afstellen en de verwarming ’s nachts lager zetten. U krijgt van de energiecoach ook spullen zoals een ledlamp of radiatorfolie, om nog meer te besparen.

Vraag een energiecoach aan

Kijk op ons instagram account voor nog meer besparingstips