Woensdagochtend 9 oktober waren we te gast bij het Zalmhuis. Hier vond de kick-off van de pilot Waterzijdig Inregelen plaats in aanwezigheid van wethouder Dick van Sluis. In het Zalmhuis werden onder belangstelling van velen vier stagiaires van het Comenius College meegenomen door een ervaren installateur van Lomans installatietechniek.

Waterzijdig inregelen is het optimaliseren van de cv-installatie, zodat het warme water zo efficiënt mogelijk door de radiatoren stroomt en helpt ter voorbereiding op mogelijke duurzame warmtebronnen in de toekomst. Het directe effect is dat door het zuiniger stoken de energierekening van de klant naar beneden kan gaan. De kennis over waterzijdig inregelen en laagtemperatuurverwarming is momenteel bij veel consumenten en bij installatiebedrijven nog beperkt, om dit beter onder de aandacht te brengen start de gemeente Capelle deze pilot.

Start pilot verwarming bedrijven Rivium
Bij veel gebouwen is de cv-installatie niet optimaal ingesteld, waardoor het energieverbruik hoger is dan nodig en het comfort lager dan mogelijk. Door de doorstroming van het water in de radiotoren beter af te stellen, verbetert de warmteafgifte en kan het gasverbruik met 10-20% dalen. Vaak is het ook mogelijk om de ketels af te stellen op een lagere temperatuur. Dit levert een lagere energierekening op én gezondere lucht. De gemeente Capelle start een pilot in het Rivium om voor bestaande panden tot de optimale afstelling te komen.

Lagere energielasten en gasloze toekomst
De pilot helpt ter voorbereiding voor de mogelijke aansluiting op duurzame warmtebronnen in de toekomst, die efficiënter zijn op lage temperatuur. Het tegelijkertijd optimaliseren van de CV installatie (waterzijdig inregelen) heeft direct effect op uw huidige energieverbruik en daarmee de energielasten.

Op dit moment is er nog beperkte kennis en ervaring bij installatiebedrijven op het gebied van laagtemperatuurverwarming en waterzijdig inregelen. Daarom start de gemeente Capelle aan den IJssel deze pilot, in het najaar en de winter. De werkzaamheden worden uitgevoerd door twee gespecialiseerde bedrijven en leerlingen van het Comenius College krijgen in de praktijk les in dit optimaliseren van de installaties en waterzijdig inregelen. Om toekomstige installateurs direct ervaring op te laten doen, doet het Comenius College ook mee. Haar stagiaires leren elke woensdag bijvoorbeeld hoe zij de druk op radiatoren kunnen meten en doen zo toekomstgerichte kennis op.

Bedrijven gezocht! 
Is jouw bedrijfspand goed geïsoleerd en wil je graag op gas besparen? Doe dan mee met de pilot. Voor deelname aan de pilot is het belangrijk dat het pand goed geïsoleerd is en de ruimten niet in gebruik zijn als kantoortuin. Aanmelden voor de pilot kan door een e-mail te sturen naar duurzaam@capelleaandenijssel.nl.

Deelname
Als je meedoet als bedrijf, dan wordt de intake van je klimaatinstallatie vergoed door de gemeente (750,–). Op basis van de intake wordt aangegeven wat de mogelijkheden zijn voor waterzijdig inregelen en laagtemperatuurverwarming op uw locatie en wat deze aanpassingen kosten. Deze kosten zijn voor rekening van de ondernemer zelf, maar zullen relatief laag zijn ten opzichte van de besparing.

De bedrijven Lomans en Dophou voeren de werkzaamheden uit met een stagiaire van het Comenius college. Als gemeente verwachten wel van deelnemende bedrijven dat ze ook daadwerkelijk de werkzaamheden laten uitvoeren (indien mogelijk). De uitkomsten van de intake en werkzaamheden worden met de gemeente gedeeld om te kunnen leren wat er nodig is om de bestaande bouw gereed kunnen maken voor de transitie naar gasloos.