Basisscholen in Zuid-Holland kunnen vanaf 15 maart 2019 een financiële bijdrage krijgen als zij hun schoolplein ‘groenblauw’ inrichten: stoeptegels eruit, natuur en water erin. Via het snelloket kunnen basisscholen in Zuid-Holland, en dus ook in Capelle aan den IJssel, een bedrage van €1.000 tot €1.500 aanvragen. Voorwaarde is dat de scholen zelf ook minimaal de helft van de kosten investeren in het duurzame plein.

De provincie Zuid-Holland en het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland hebben samen het themafonds ‘Groenblauwe Schoolpleinen’ opgericht, dat in totaal €620.000 beschikbaar stelt voor de komende 3 jaar. Doel van het themafonds is om binnen 3 jaar 50 scholen te helpen een groenblauw schoolplein in te richten.

Bij een groen schoolplein worden tegels vervangen door meer groen en water. Groene schoolpleinen zijn belangrijk voor de gezonde ontwikkeling van kinderen, zijn aantrekkelijk en leerzaam, maar bevorderen ook de biodiversiteit.

Vergroening Capelse schoolpleinen
In 2017 zijn er al vier groene schoolpleinen gerealiseerd bij zes Capelse basisscholen. Het gaat om De Balans & De Fontein, Ontdekrijk, De Baken & Catamaran en OBS West. De Van Cappellen Stichting en het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard hebben naast de gemeente ook financieel bijgedragen aan het realiseren van de groene schoolpleinen.