De ‘Standaard voor isolatie’ geeft aan of de woning goed genoeg is geïsoleerd. Een woning verliest warmte via buitenmuren, vloer, dak, ramen en deuren. Als de woning goed geïsoleerd is, dan is dat warmteverlies klein en kan de woning ook met duurzame lage temperatuurbronnen worden verwarmd. Door de Standaard prominent op het energielabel te presenteren, krijgt u als woningeigenaar inzicht in mogelijke verbeteringen die nodig zijn om de woning te kunnen verwarmen zonder aardgas. Ook potentiele kopers krijgen zo inzicht in hoeverre verbeteringen nog nodig zijn aan de woning voor verwarming zonder aardgas. Zo kunnen zij hier bij de aankoop en financiering rekening mee houden.

Vanaf 1 september 2021 kunnen huiseigenaren hun labels die tussen 1 januari en 1 augustus 2021 zijn geregistreerd, inclusief vermelding downloaden van MijnOverheid.

Streefwaarden

Naast een standaard voor de gehele woning bestaan er ook streefwaarden voor afzonderlijke bouwdelen van uw woning. Deze streefwaarden zijn bedoeld voor als u een of enkele delen van uw woning verduurzaamt. Ze geven aan wanneer een enkel bouwdeel (zoals dak, vloer of ramen) zeker ‘toekomstbestendig’ is. Zij zijn dan zeer goed geïsoleerd. Isoleren van een bouwdeel naar deze streefwaarde zorgt ervoor dat dit bouwdeel absoluut goed genoeg is geïsoleerd en bij aansluiting op een alternatieve warmtebron niet meer hoeft te worden aangepakt. Het doel is wel dat de woning voldoet aan de standaard. Daartoe is het niet nodig alle streefwaarden te realiseren.

Wilt u weten wat u zelf kunt doen?

De WoonWijzerWinkel, ons regionale energieloket, kan u adviseren over de verbeteringen die u in uw woning kunt toepassen. De WoonWijzerWinkel is bereikbaar via 010 7470147 of kijk op de website https://www.woonwijzerwinkel.nl/