Als gemeente geven we onder andere via ons inkoop- en afvalbeleid invulling aan de circulaire economie.

Koffiedik naar Bluecity010
Er wordt natuurlijk veel koffie gedronken, maar er komt maar 2% van een koffieboon in een kopje terecht. De rest komt als koffiedik uit de machine. Dit voeren we af en wordt ingezet bij Bluecity010. Bij Bluecity010 kweekt het bedrijf, RotterZwam, oesterzwammen op koffiedik en koffieschillen. Door oesterzwammen te laten groeien op koffiedik, zet je een ongebruikt restproduct om in een eetbaar product. Dit maakt het een duurzaam proces, waarbij een waardevol product ontstaat in plaats van het koffiedik te zien als afval.

Plastic roerstaafjes zijn vervangen voor houten roerstaafjes
De plastic roerstaafjes zijn vervangen voor houten roerstaafjes. Hiermee verminderen we het gebruik van kunststof. De houten roerstaafjes bieden een natuurlijk alternatief en zijn veel milieuvriendelijker.

Recyclen van bedrijfskleding
Onze representatieve bedrijfskleding (van onder andere de bodedienst en receptiemedewerkers) dat niet meer voldoet wordt apart ingezameld en vervolgens gerecycled om opnieuw in te zetten als (grond)stof.

Duurzame producten in de catering
In ons assortiment van de catering zijn duurzame producten opgenomen met het ‘beter leven’ keurmerk en van ‘duurzame visserij’. Sinds kort is er in het bedrijfsrestaurant op de gemeentewerf ook een fruitsap van de Olmenhorst verkrijgbaar. Dit is biologisch geteeld fruit, vanuit Nederland.

Door te werken aan minder verspilling en door afval slimmer in te zetten als grondstof, willen we kosten van de gemeente, bedrijven en inwoners laag houden en tegelijkertijd werkgelegenheid creëren.