Meer zonnepanelen op gebouwen van de gemeente

Op 18 daken van gemeentelijke gebouwen liggen inmiddels ruim 3.300 zonnepanelen. Op de overige daken is nog plaats voor 1.500 zonnepanelen. Hiervoor zijn de financiën al gereserveerd. (Note: In een eerdere tekst stond 2.800 zonnepanelen op 14 daken, die informatie was verouderd.)

Meer ledlampen in de openbare verlichting

De openbare verlichting bestaat uit ongeveer 17.600 lampen. Inmiddels heeft 55% daarvan ledlampen. De verwachting is dat in 2030 100% van de openbare verlichting ledlampen heeft.

Gemeentelijk vervoer stoot minder C02 uit

In 2019 was ongeveer een kwart van de CO2-uitstoot van de gemeentelijke organisatie gerelateerd aan vervoer. Het gemeentelijk wagenpark is in 2022 uitgebreid met vijf elektrische voertuigen. Voor de medewerkers van handhaving zijn vier elektrische auto’s in bestelling. Voor eind 2025 worden nog eens twaalf voertuigen vervangen. De gemeente heeft de ambitie om het doelgroepenvervoer en het gemeentelijk wagenpark in 2025 emissieloos te laten rijden en het openbaar vervoer in 2030.

Wat heeft de gemeente gedaan?

Het Meerjarig Onderhoudsprogramma voor gemeentelijk vastgoed wordt uitgevoerd. Hierin staat dat op ‘natuurlijke momenten’ duurzame maatregelen worden genomen. Dat zijn momenten waarop materialen toch al vervangen moeten worden doordat ze aan het einde van hun levensduur zijn of door herinrichting. Nieuwbouw volgt de laatste duurzaamheidsnormen. Het vervangen van openbare verlichting volgt ook de natuurlijke momenten. De gemeente maakt voor het emissieloos laten rijden van het doelgroepenvervoer en openbaar vervoer afspraken in de aanbestedingen.

Monitor Programma Duurzaamheid 2022

In de Monitor Programma Duurzaamheid 2022 leest u meer over de activiteiten die zijn ondernomen om Capelle aan den IJssel een duurzame, groene en schone stad te maken in 2050. Ook vindt u de resultaten hierin terug.