Bijna een derde van de gebouwen is (klaar voor) aardgasvrij

Op dit moment is ongeveer 32% van gebouwen aardgasvrij of klaar om op een later tijdstip van het aardgas af te stappen. Dat ligt boven de ambitie van 31% voor 1 januari 2023. Het is de bedoeling dat in 2030 45% van de woningen aardgasvrij is. Hiervoor moeten nog grote stappen worden gezet.

De wijken Schollevaar en Fascinatio en grote delen van de Hoofdweg zijn aangesloten op een warmtenet (stadsverwarming). Het grootste deel van de warmte hiervoor wordt duurzaam opgewekt met restwarmte uit de Rotterdamse haven.

Individuele overstappers

Ook individuele Capellenaren maakten de afgelopen jaren de overstap naar aardgasvrij wonen. Sinds 2019 zijn er 128 gebouwen aardgasvrij geworden.

Wat is er gedaan?

Begin 2022 heeft de gemeente de Capelse Transitievisie Warmte opgesteld. Deze visie laat zien dat in Capelle aan den IJssel warmtenetten of (elektrische) warmtepompen de verwachte warmte-opties zijn. De gemeente doet onderzoek in de regio om te bepalen welke warmtebronnen gebruikt kunnen worden voor nieuwe warmtenetten. Ondertussen verkent de gemeente samen met bewoners en woningcorporaties in vier Capelse gebieden hoe aardgasvrij wonen en werken mogelijk gemaakt kan worden: in het Rivium, CapelleXL, ’s Gravenweg West en de Florabuurt en omgeving.

Monitor Programma Duurzaamheid 2022

In de Monitor Programma Duurzaamheid 2022 leest u meer over de activiteiten die zijn ondernomen om Capelle aan den IJssel een duurzame, groene en schone stad te maken in 2050. Ook vindt u de resultaten hierin terug.