Groene, watervriendelijke tuin

Met een groene tuin, het opvangen van regenwater en een groen dak helpt u wateroverlast te verminderen. Door veel tegels in de tuin zakt het regenwater niet makkelijk in de grond. Zo ontstaan er plassen in de tuin. Hoe kunt u dit tegengaan? Haal dan tegels uit de tuin en plant meer groen. Daardoor verdwijnt het water op een natuurlijke manier in de bodem. Meer planten, bomen en struiken in de tuin zorgen in de zomer ook voor verkoeling. Het advies is om tweederde van uw tuin te beplanten. Is dat voor u geen optie? Kies dan voor waterdoorlatende verharding. Bijvoorbeeld grind, schelpen of boomschors.

Het is ook slim om hoogteverschillen in de tuin aan te brengen. Het regenwater stroomt dan naar de lagere delen van uw tuin, waar het geen probleem is als er tijdelijk water blijft liggen.

Regenwater opvangen

Er zijn meer manieren om water op te vangen in de tuin. Bijvoorbeeld met infiltratiekratten. Die zitten onder de grond of het terras. De kratten vangen water op en ze geven het water verspreid over een aantal dagen af aan de grond die er omheen ligt. Een andere veelgebruikte manier om regenwater op te vangen, is het plaatsen van een regenton. De regenton sluit u aan op de regenpijp. Daarnaast is het mogelijk om de regenpijp af te koppelen van het riool. Op deze manieren komt er minder water in het riool terecht én u heeft gratis water voor de planten in de tuin.

Groen dak, balkon, geveltuin of groene gevel

Met een groen dak helpt u ook wateroverlast te voorkomen. Sedum plantjes houden het water vast. Heeft u geen tuin? Ook planten op een balkon, in een geveltuin of tegen de muur helpen water op te nemen. U krijgt een groen balkon door plantenbakken neer te zetten en bijvoorbeeld ook de hoogte in te gaan. Door plantenbakken boven elkaar te plaatsen, vergroent u het balkon. Dit noemen we ook wel verticaal tuinieren. En door een paar tegels naast de voorgevel te vervangen voor aarde en planten, creëert u een geveltuintje. Ook vangt een groene gevel water op.

Aan de slag met een groene tuin

Wilt u aan de slag in uw tuin? Maak voor het vergroenen van uw tuin gebruik van de subsidie Water en Groen van de gemeente Capelle aan den IJssel. Wilt u een geveltuin voor uw woning? U kunt deze in veel gevallen gratis aanvragen. Ook kunt u bij het Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard subsidie aanvragen als u uw tuin groener en klimaatvriendelijker wilt maken. Lees meer over de subsidie.