Wellicht is het in de zomertijd iets rustiger op het werk. Een mooi moment om u te verdiepen in een duurzamere bedrijfsvoering. Verduurzamen kost tijd en geld. Als ondernemer heeft u dat niet altijd in overvloed. Gelukkig kan verduurzamen in kleine of grote stappen.

Verduurzamen ziet er voor iedere ondernemer anders uit. Komen uw medewerkers vaak met een bestelbus in binnensteden? Dan krijgt u vanaf 2025 te maken met emissievrije zones. Heeft u een kantoorpand? Dan moet u sinds 1 januari 2023 energielabel C hebben. Kijk welke wetten en regels voor duurzaamheid uw bedrijf het meest raken, en verduurzaam die bedrijfsonderdelen als eerst.

Bedrijfspand verduurzamen

U verduurzaamt uw bedrijfspand door minder energie te verbruiken en van het gas af te gaan. Of investeer in driedubbel glas, zonnepanelen en isolatie voor het hele pand. Ook kleinere aanpassingen helpen mee. Stap bijvoorbeeld over op ledverlichting. Plaats tijdschakelaars op verlichting en apparatuur. Zo voorkomt u dat buiten werktijden lichten branden en de printer onnodig aan staat. Verbouwplannen? Dan kunt u ook bij materiaalkeuze rekening houden met duurzaamheid.

Voucherregeling

Bij het toekomstbestendig maken van uw bedrijf, helpen wij u graag. Daarom bieden wij Capelse (mkb-)ondernemers en maatschappelijke organisaties een voucherregeling aan, waarmee u gratis uitgebreid advies op maat krijgt over energie besparen of circulair ondernemen. Hiermee kunt u op lange termijn geld besparen. Meld u nu aan voor een van de vouchers. Op deze website leest u ook uitleg over deze actie.

Ontvang subsidie

De overheid helpt ook, in de vorm van ISDE. Dit zijn subsidies voor zakelijke gebruikers. Je kunt bijvoorbeeld een tegemoetkoming aanvragen voor warmtepompen en zonneboilers. Ook betaalt u geen btw voor zonnepanelen.

Uw bedrijf verduurzamen? Check deze subsidies
Subsidies voor verduurzaming bedrijven

Duurzame afvalverwerking

Het lijken kleine stapjes maar het beperken van afval is een grote stap in verduurzamen. Wereldwijd wordt er namelijk nog altijd heel veel restafval verbrand. Terwijl er voor steeds meer grondstoffen een tekort is. Dat kan beter. Neem zoveel mogelijk afscheid van wegwerpartikelen of werk samen met bedrijven die afval inzamelen en daaruit zoveel mogelijk grondstoffen recyclen. Probeer zoveel mogelijk papierwerk digitaal aan te bieden. Stuur bijvoorbeeld digitale facturen in plaats van facturen per post.

Vergroen het bedrijfsterrein

Veel bedrijventerrein zijn grijs en versteend. Als de zon schijnt warmt de omgeving snel op. Met flinke regenbuien kan wateroverlast ontstaan. Slechts 1% van alle bedrijventerreinen bestaat uit natuur. En dat terwijl zo’n 30% van de werkende Nederlanders op een bedrijventerrein werkt. Daar is winst te behalen. Bedrijven kunnen gebruikmaken van de subsidie Water en Groen van de gemeente voor het aanleggen van een groen dak, groene gevel of groene erfafscheiding. Via de provincie Zuid-Holland is er een subsidie voor het verduurzamen van bedrijventerreinen.

Installeer laadpalen op de parkeerplaats

Tot slot kunt u laadpalen op uw eigen terrein installeren. Een milieuvriendelijke optie voor uw klanten om hun elektrische auto’s op te laden en natuurlijk voor uw eigen bedrijfswagens. Dit maakt uw bedrijf duurzamer door de uitstoot van voertuigen op gas te verminderen en hernieuwbare energiebronnen te promoten.

Laadpaal aanvragen? Het aanvragen van laadpalen verloopt via www.laadpaalnodig.nl.

Denk ook aan:
• Minder water verbruiken
• Meer planten op de werkvloer
• Geen giftige schoonmaakmiddelen toelaten
• Vaker vergaderen via video in plaats van naar een klant toegaan
• Internet via een groene hostingprovider
• Duurzaam inkopen: kijk bij het inkoopproces niet alleen naar prijs en kwaliteit. Let ook op het effect op milieu, mens en maatschappij.

Lees ook

Kantoor zonder energielabel C? Tijd voor duurzame maatregelen!