Er zijn meerdere landelijke subsidies beschikbaar voor ondernemers voor het besparen van energie en het opwekken van duurzame energie. Deze vindt u via de subsidiewijzer van RVO.

De volgende subsidies lichten we voor u uit:

Energie-investeringsaftrek (EIA) voor ondernemers
Heeft u een bedrijf dat investeert in een bedrijfsmiddel dat zorgt voor minder CO2-uitstoot? Energiezuinig is? Of wilt u investeren in duurzame energie? Maak dan gebruik van de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA). U kunt dan 45,5% van de investeringskosten aftrekken van de winst. Dit verlaagt uw fiscale winst. De regeling levert u gemiddeld 11% voordeel op. Bovendien heeft u de gebruikelijke afschrijving voor uw investering en een lagere energierekening. Voor 2023 is er een budget van € 249 miljoen.

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing voor zakelijke gebruikers (ISDE)
Verduurzaam uw productieproces, gebouw of te verhuren woning met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor zakelijke gebruikers. Dat kan met een (hybride) warmtepomp, een zonneboiler, zonnepanelen of een kleine windturbine. De subsidie voor zonnepanelen en kleine windturbines loopt nog tot en met 31 december 2023.

Subsidieregeling Verduurzaming Mkb (SVM)
De Subsidieregeling Verduurzaming Mkb (SVM) helpt u als mkb-ondernemer uw bedrijf te verduurzamen. Deze subsidie is een vergoeding voor de inhuur van een adviseur voor een energieadvies op maat en de uitvoering hiervan.

Per subsidie verschillen de voorwaarden. Uw subsidieaanvraag kunt u via mijn.rvo.nl indienen.

Groen zorgt voor minder ziekteverzuim

Vergroening en verduurzaming van uw bedrijfspand heeft positieve impact op het klimaat. Maar ook op werknemers! Wist u dat een groene werkplek zorgt voor 15% meer productiviteit en 23% minder ziekteverzuim? Planten op kantoor fleuren niet alleen de boel op, maar zorgen ook nog eens voor een betere gezondheid. Planten verminderen stress en hoofdpijn. Ook is het beter voor de concentratie. Dat is een mooi bijkomend voordeel.

Vergroen uw bedrijventerrein

Heeft u ruimte om uw bedrijfspand heen? Denk eens aan een insectenhotel. Zorg voor gras, een heg of kleurrijke bloemenperkjes. Plant een paar bomen voor een lunchplek in de schaduw. Een andere optie is een groen dak. Ga ook voor uw bedrijventerrein aan de slag met duurzaamheid. Maak daarvoor gebruik van de beschikbare subsidies.

Subsidie Groen werkt beter

Werkt u op een bedrijventerrein in Zuid-Holland, wilt u de werkomgeving vergroenen én daar meer over leren? Tot en met 1 februari 2024 kunt u hiervoor tot € 5.000,- provinciale subsidie aanvragen. Lees hier meer informatie.

Ook de Provincie Zuid-Holland stimuleert het verhogen van de kwaliteit van bedrijventerreinen.

Bekijk de informatie over het aanvragen van de subsidie
Eerst nog plannen maken? Daar is de planvormingsubsidie bedrijventerreinen voor.