In 2050 stoppen we in Nederland met het gebruik van aardgas. Kook je nu op gas? Dan zul je een keer moeten overstappen op elektrisch koken. Is je keuken of fornuis aan vervanging toe? Of ga je verhuizen? Dat zijn slimme momenten om nu al voor een elektrisch fornuis te gaan.
Een inductiekookplaat werkt op stroom en is zuinig: een goed alternatief voor je gasfornuis. Koken op inductie lijkt veel op koken op gas: je kunt de temperatuur snel regelen. Het is ook veiliger dan koken op gas: de kookplaat zelf wordt niet zo heet en er is geen vlam waar je je aan kunt branden. Bovendien is een inductiekookplaat makkelijk schoon te maken.
Inductie is geen warmtebron, maar werkt met een magnetisch veld. De combinatie van de magneet en het metaal in de pan veroorzaakt warmte. De ijzerdeeltjes in de bodem van de pan gaan trillen en zo ontstaat hitte in de pan. Alleen de pan wordt heet, niet de glasplaat.
Koken met een stekker
Van de elektrische kookplaten is een inductieplaat het zuinigst: die gebruikt 175 kWh per jaar. Een keramische kookplaat maakt zo’n 30 procent meer op: ongeveer 225 kWh per jaar. Een ‘gewone’ elektrische kookplaat van gietijzer is het meest onzuinig: die verbruikt 260 kWh per jaar.
Keramische- en inductiekookplaten werken allebei op elektriciteit. Een keramische kookplaat is een glasplaat met daaronder elektrische verwarmingselementen, halogeenlampen of infraroodelementen. Deze verwarmen de kookplaat en daardoor wordt de pan die erop staat heet.
Sommige pannen zijn geschikt voor inductie, andere weer niet. Dat controleer je met een magneet. Als de magneet blijft plakken, dan is de pan van ijzer, gietijzer of staal en dus geschikt voor de inductiekookplaat.
Pas de meterkast aan
Naast een nieuw kooktoestel moet ook de elektra in je keuken worden aangepast. Laat dit doen door een erkend installateur.
Als je alle zones (‘pitten’) van je inductieplaat gebruikt, gaat er veel stroom naartoe. Daarom moet er een aparte stroomdraad komen van de meterkast naar je inductie kookplaat. Ook is een speciaal stopcontact nodig voor de perilex stekker van je kookplaat. Bovendien neemt de kookplaat twee groepen in je meterkast in beslag (bij een grote kookplaat zelfs drie groepen). Het aanleggen van de stroomdraad + stopcontact + eventueel extra groepen in de meterkast kost zo’n € 600.
Voordelen van elektrisch koken
Het is veiliger, want er is geen open vuur.
Er ontstaan geen schadelijke verbrandingsstoffen. De lucht in de keuken is daardoor schoner.
Het schoonmaken van de kookplaat is heel eenvoudig, met een doekje met afwasmiddel.
Elektriciteit kan steeds groener en duurzamer worden opgewekt.
Veel mensen kiezen voor inductie, omdat het een aantal voordelen heeft.
Je kunt de temperatuur snel en goed regelen, waardoor het op koken op gas lijkt.
De inductieplaat zelf wordt niet heet en de plek waar de pan staat (kookzone) koelt snel af als je de pan eraf haalt. De kookzones reageren alleen als er een pan op staat. Zet je de kookplaat of een kookzone per ongeluk aan zonder pan, dan wordt hij dus niet heet.
Meer informatie over elektrisch koken vind je op de website van Milieu Centraal