Vloerverwarming: moet ik de thermostaat ’s avonds wel of niet lager zetten?
De experts van Milieu Centraal adviseren om de thermostaat ’s avonds een tot twee graden lager te zetten. Staat de thermostaat overdag op 19 graden, zet hem dan ’s avonds voordat u naar bed gaat niet lager dan 17 graden. Vloerverwarming is trager, dus het duurt langer voordat de vloer is opgewarmd. Wanneer u de thermostaat dus meer dan twee graden lager zet, duurt het ’s ochtends langer voordat het huis warm is.
Ik stook boven niet, dus waarom zou ik daar isoleren?
Warmte trekt omhoog. Door te isoleren zorgt u dat de warmte in de ruimte (eronder) blijft. Zo heeft u minder energie nodig om die ruimte te verwarmen. Isoleren van het dak of zoldervloer zorgt niet alleen voor energiebesparing. Ook als u boven niet stookt, zorgt isolatie voor meer comfort en minder kans op vochtproblemen. Daarbij houdt isoleren hitte in de zomer buiten de deur.
Heb ik een vergunning nodig om zonnepanelen op mijn dak te plaatsen?
Nee, dat is vaak niet nodig. In de meeste gevallen is geen (omgevings-)vergunning nodig voor plaatsing van zonnepanelen. Heel soms is een vergunning wel nodig. Bijvoorbeeld als het niet past in het plaatselijke bestemmingsplan. In Capelle aan den IJssel komen er nieuwe regels waarmee ook eigenaren van een monument onder bepaalde voorwaarden wel zonnepanelen kunnen plaatsen.
Is elk huis geschikt voor een warmtepomp?
De meeste huizen zijn geschikt voor een (hybride) warmtepomp. Maar niet elke soort warmtepomp is geschikt voor elk huis. Soms zijn er voorbereidingen nodig. Zoals isoleren, aanpassingen op het verwarmingssysteem en/of energiebesparende maatregelen. Een bestaande woning moet echt goed geïsoleerd (energielabel A of B) zijn voor een volledig elektrische warmtepomp. De kosten voor een warmtepomp in een bestaande woning lopen op als de woning nog niet voldoende geïsoleerd is. Voor een hybride warmtepomp hoeft u vaak geen extra kosten te maken. Een hybride warmtepomp werkt namelijk samen met de bestaande (of een nieuwe) cv-ketel.
Check eerst wat de verwachtingen zijn voor uw buurt: stadsverwarming (warmtenet) of een warmtepomp.
Kijk hier voor de subsidie die u kunt krijgen voor een warmtepomp
Moet ik mijn radiatoren vervangen bij een warmtepomp?
De meeste warmtepompen geven warmte af via het verwarmingswater dat door de verwarming stroomt. Een warmtepomp warmt het verwarmingswater meestal op tot 35 tot 55 graden. Een cv-ketel staat vaak afgesteld op maximaal 60 of 80 graden. Een warmtepomp werkt dus met een lagere temperatuur. Daarmee kan het huis toch snel genoeg warm worden, als de radiatoren of de vloerverwarming hiervoor geschikt zijn.
Oude, slecht geïsoleerde huizen zijn gebouwd met grote radiatoren. Als zo’n huis later betere isolatie heeft gekregen, dan zijn de bestaande radiatoren vaak groot genoeg om het huis met lagere temperatuur goed te verwarmen. Lukt dat niet, dan kunt u een paar dingen (laten) aanpassen:
– Verbeter de bestaande radiatoren met een radiatorventilator. Die bevestigt u onder de radiator. Die zorgen ervoor dat de warmte van de radiator sneller verspreid wordt.
– Vervang een of meer radiatoren in de woonkamer, keuken en badkamer door grotere of dikkere radiatoren of door speciale radiatoren voor lage temperatuur. U kunt ook 1 of 2 radiatoren bijplaatsen.
– U kunt vloerverwarming of wandverwarming laten aanleggen: die zijn gemaakt voor verwarmen met lage temperaturen.
Ik heb nu mechanische ventilatie. Is dat voldoende voor een gezond binnenklimaat?
Voor een gezond en energiezuinig huis is een goed ventilatiesysteem belangrijk. Heeft u momenteel een mechanisch ventilatiesysteem? Dan wordt de (warme) lucht alleen afgezogen in de keuken, badkamer en het toilet. Verse lucht komt via open ramen of ventilatieroosters. Nieuwe huizen hebben vaak een systeem waarbij aan- en afvoer via hetzelfde systeem gaat. Waardoor de warmte uit de afgevoerde lucht wordt hergebruikt. Dit systeem bespaart energie. Het heet ‘balansventilatie met warmteterugwinning’.
Lees hier meer over bij Milieu Centraal of het Regionaal Energieloket
Lees meer over waarom ventileren zo belangrijk is
Hoe lang kan ik nog koken en stoken op gas?
De Rijksoverheid wil de CO2-uitstoot verminderen door over te stappen op duurzame energie. Daarom kunt u vanaf 2050 niet meer koken op gas of stoken op aardgas. 2050 is de uiterste datum. Wellicht is uw buurt eerder aan de beurt om van het gas te gaan.
Voor koken is er al jaren een aardgasvrije oplossing: koken met een elektrische kookplaat. Als u binnenkort aan een nieuwe keuken toe bent, kies dan gelijk voor elektrisch koken. Of als uw gasfornuis nog niet de deur uitgaat: laat in de meterkast een aparte groep en leiding aanmaken voor als u over een tijdje overstapt. Doe dit bijvoorbeeld als u zonnepanelen laat installeren. De meterkast wordt dan toch aangepast.
Lees ook: Op weg naar aardgasvrij: ga elektrisch koken
Stel uw vraag
Heeft u ook een vraag over het energiezuinig(er) maken van uw huis? Mail uw vragen naar duurzaam@capelleaandenijssel.nl. Kijk ook bij de veelgestelde vragen op onze website. Of kom langs in het Capels Energieloket (Amnestyplein 3). We helpen u graag op weg. Ook een tip is om in uw buurt rond te vragen. Ziet u dat buren zonnepanelen of HR++ glas laten plaatsen? Stap er gerust eens op af om te vragen hoe zij te werk gingen. Maar ook: wat zijn ongeveer de kosten?
Een vraag die we vaak in het Energieloket horen is: hoe kom ik aan een betrouwbare vakman? Daarvoor verwijzen wij graag naar het Regionaal Energieloket. Daar zijn ruim 800 vakspecialisten bij aangesloten. U ziet op hun website welke keurmerken en certificaten zij hebben.