Ventileren is het verversen van lucht in de woning. De lucht in huis raakt op allerlei manieren vervuild. We ademen, koken, drogen de was, steken kaarsen aan en soms wordt er gerookt. Daarom is het belangrijk om de lucht in huis goed te verversen. Vieze lucht moet het huis uit en schone lucht moet naar binnen komen. Dat kan via naden en kieren, of door roosters of open raampjes. De eenvoudigste manier van ventileren is door continu een raam op een kier, of ventilatieroosters open te houden. Controleer regelmatig of de roosters goed werken en houd ze goed schoon.

Ongezonde schimmels

Voor uw gezondheid is het belangrijk om het huis goed te ventileren. In vochtige ruimtes kunnen ongezonde schimmels groeien. Allergisch? Of last van uw neus, longen of luchtwegen? Bij vocht heeft u daar meer last van. Ook warmt vochtige lucht in huis minder goed op. Dat betekent meer stoken. En dat kost geld.

Helaas is de ventilatie in de meeste huizen niet goed. In 1 van de 10 woningen zit schimmel. Ventileren is in elk huis belangrijk, oud of nieuw. Het is extra belangrijk als uw huis goed geïsoleerd is en de kieren en naden dicht zitten.

Tips om slim én energiezuinig te ventileren

• Laat roosters open of zet alle ramen in huis iedere dag een kwartier open.
• Houd uw woning op temperatuur. Zorg dat het nooit kouder wordt dan 15 graden.
• Hang de was buiten te drogen of zet een raam open tot de was helemaal droog is.
• Kook met de deksels op de pannen; dat scheelt damp. Gebruik de afzuigkap en zet na het koken een raam open.
• Zet tijdens het douchen een raam open of de mechanische ventilatie aan. Droog na het douchen de badkamer met een wisser en laat het raam een half uur openstaan.
• Ventileer ook bij vochtig weer. Buitenlucht is schoner en droger, ook als het buiten vochtig is.
• Isoleer het huis. Dat voorkomt koude oppervlakken waarop condens ontstaat.

Ventileren of luchten?

Ventileren is iets anders dan even luchten. Ventileren betekent continu, het hele jaar door (dus ook in de winter) frisse lucht aanvoeren. Dat is niet hetzelfde als luchten. Luchten is ramen en deuren tegen elkaar open zetten. Zeker een aanrader als u geen ventilatieroosters heeft. Zet tijdens het luchten de thermostaat laag, anders slaat de verwarming onnodig aan. Luchten is nuttig om snel extra vervuilde lucht af te voeren, maar het is geen vervanging van ventileren.

Ventilatie kost altijd energie, omdat er warmte uit de woning verloren gaat. Warme lucht verlaat het huis en frisse buitenlucht komt daarvoor in de plaats. Maar goed ventileren is echt belangrijk voor je gezondheid en daarom geen energieverspilling.

Niet geschikt: ontvochtiger en vochtvreter

Ontvochtigers en vochtvreters zijn niet geschikt om de luchtvochtigheid van de woning te verlagen. Ontvochtigers zijn elektrische apparaten die vocht uit de lucht kunnen halen. Deze helpen alleen om de luchtvochtigheid te verlagen in een kleine, afgesloten ruimte waarin niet steeds nieuw vocht wordt aangevoerd. Ook gebruiken ze veel stroom. Vochtvreters helpen alleen tegen een licht vochtprobleem in een kleine afgesloten ruimte, zoals een kast. Ze werken maar kort.

Ontdekt u toch schimmel in uw woning? Maak dit dan zo snel mogelijk goed schoon. Bijvoorbeeld met water, afwasmiddel en soda.