Voordelen van koken op inductie

• Een inductie kookplaat is de zuinigste manier om elektrisch te koken.
• De kookplaat is heel makkelijk schoon te houden. Een doekje erover en klaar.
• Inductie is veiliger dan een gasvlam.
• Er komen geen verbrandingsgassen in huis. De lucht is dus schoner.
• Net als bij gas is de temperatuur precies en snel te regelen.
• Een pan water koken gaat twee keer zo snel als op gas. Eerder aan tafel dus.
• De inductieplaat zelf wordt nauwelijks warm en koelt snel af na gebruik.
• De kookzones reageren alleen als er een pan op staat. Zonder pan wordt de kookplaat dus ook niet heet.
• Geen risico dat u het gas per ongeluk aan laat staan.

Nieuwe keuken? Meteen elektrisch

Als u binnenkort aan een nieuwe keuken toe bent, kies dan gelijk voor elektrisch koken. Of als uw gasfornuis nog niet de deur uitgaat: laat in de meterkast een aparte groep en leiding aanmaken voor als u over een tijdje overstapt. Doe dit bijvoorbeeld als u zonnepanelen laat installeren. De meterkast wordt dan toch aangepast. Afhankelijk van het type inductiekookplaat heeft u 1, 2 of 3 groepen in de meterkast nodig. Daarnaast moet er een aparte stroomdraad van de meterkast naar de inductiekookplaat, met een speciaal stopcontact voor de ‘perilex’-stekker van de kookplaat, geplaatst worden.

Wat kost een inductiekookplaat?

Volgens Milieu Centraal kost het aansluiten van een inductiekookplaat gemiddeld tussen de 500 en 600 euro. Dat betreft het aanleggen van een nieuwe leiding, een wandcontactdoos plaatsen, een extra (kook)groep installeren in de meterkast en het aansluiten van de kookplaat zelf. Een inductiekookplaat is al te koop vanaf een paar honderd euro. Houd er ook rekening mee dat u in sommige gevallen nieuwe pannen moet kopen, omdat de oude niet werken op inductie. Dit is gelukkig niet altijd het geval. U kunt de oude pannen vullen met een laagje water en op de inductie kookplaat plaatsen. Als het water gaat borrelen, kunt u de oude pannen gerust gebruiken.