Denise Fransen, voorzitter Green Business Club Fascinatio: “De meeste kans om te vergroenen is rondom de parkeerplaatsen bij onze kantoorgebouwen. Daar valt behoorlijke winst te halen op gebied van hittestress en wateroverlast, terwijl we tegelijkertijd de parkeerruimte behouden. Ook gaan we opritten splitsen zodat er een groene strook ontstaat. Daarnaast zaaien we een laagblijvend bloemenmengsel met bijvoorbeeld microklaver in. Hiermee doen we lokale insecten, waaronder (honing)bijen een plezier.” 

Vergroen de omgeving rondom uw kantoorgebouw

Wilt u als bedrijf ook meedoen aan het NK Tegelwippen? Dat kan tot en met 31 oktober. Wip bijvoorbeeld tegels rondom parkeerplaatsen of vervang stenen voor het aanleggen van groen. Geef het aantal gewipte tegels plus een bewijsfoto op via www.nk-tegelwippen.nl. Zo tellen ze mee met de totale Tegelstand van Capelle aan den IJssel. Kijk voor meer informatie op www.duurzaamcapelle.nl/nktegelwippen. 

Groene bedrijventerreinen

Niet alleen voor insecten en dieren is een groene omgeving goed. Meer natuur zorgt voor meer verschillende dieren en planten op een plek. Ook mensen voelen zich fijner in een groene (werk)omgeving. Ze werken productiever en ervaren minder stress. Met groen rondom kantoorgebouwen is de omgeving koeler. Planten en bomen zorgen voor schaduw, ze vangen water op en zuiveren de lucht. 

Maar veel bedrijventerrein zijn grijs en versteend. Als de zon schijnt warmt de omgeving snel op. Met flinke regenbuien kan wateroverlast ontstaan. Slechts 1% van alle bedrijventerreinen bestaat uit natuur, geeft IVN aan. En dat terwijl zo’n 30% van de werkende Nederlanders op een bedrijventerrein werkt. Daar is winst te behalen: ga ook op een bedrijventerrein voor groen in elk seizoen! Bedrijven kunnen gebruikmaken van de subsidie Water en Groen van de gemeente voor het aanleggen van een groen dak, groene gevel of groene erfafscheiding. Via de provincie Zuid-Holland is er een subsidie voor het verduurzamen van bedrijventerreinen.