Wethouder Duurzaamheid, Sjoerd Geissler: “Voor het maken van spullen zijn grondstoffen nodig. Maar grondstoffen worden steeds zeldzamer. Daarom is het belangrijk dat we zuiniger omgaan met de spullen die we gebruiken. Welke kleine en grote stappen we de komende vier jaar zetten, hebben we opgeschreven in ons Actieplan Circulair. We ontdekken de circulaire kansen voor Capelle aan den IJssel door te onderzoeken, uit te proberen en daarvan te leren.”

Voorbeelden van onze kleine en grotere circulaire stappen

  • In het gemeentehuis, op de gemeentewerf en bij het Werkplein gebruiken we geen wegwerpbekers. Bezoekt u het gemeentehuis of het Werkplein en neemt u koffie of thee? Dan drinkt u dat uit een herbruikbare beker. Bij de koffieautomaten staan voor medewerkers glazen of mokken.
  • Op kantoor gebruiken we zo min mogelijk papier. Bij ons werk en presentaties werken we zo veel mogelijk digitaal.
  • In de toiletten hangen ongebleekte wc-rollen, die zijn beter voor het milieu. We drogen onze handen af met recyclebare tissues. Deze worden apart ingezameld en gerecycled.
  • Van zonnepanelen die op ons Energieloket lagen, zijn powerbanken gemaakt.
  • Ook gebruiken we plastic van het Capelse afval om bankjes van te maken. Die bankjes staan bijvoorbeeld voor het Energieloket en in het Schollebos.
  • Ook doen we een pilot om ondergrondse containers te controleren en te repareren. Kapotte of verroeste onderdelen worden vervangen of gerepareerd. Daarna is de container zo goed als nieuw.
  • Bij het ontwikkelen van een woonbuurt maken we ook circulaire keuzes. De woningen in het project IJsselpark zijn energieneutraal. Ze maken optimaal gebruik van de zon en voldoen aan de nieuwste eisen voor duurzaam wonen én bouwen. Materialen van het schoolgebouw dat daar stond, worden onder andere gebruikt bij de nieuwbouw.
  • Ook hergebruiken we snoeihout van werkzaamheden in het Schollenbos. Om het bos gezond en veilig te houden, is het nodig om bomen te kappen. Zo zijn boomstammen langs de wandelpaden gelegd, worden ze gebruikt als fietsenrek of zijn er houtsnippers van gemaakt als aanvulling voor de snipperpaden in het bos.