Sjoerd Geissler, wethouder duurzaamheid: “In totaal staan er 1.600 ondergrondse containers in onze stad. Die bestaan uit verschillende onderdelen. Delen die versleten zijn, vervangen we. Zo wordt oud weer nieuw. We testen deze werkwijze nu met tien ondergrondse containers. Op deze manier besparen we op het verbruik van grondstoffen, want we hoeven minder nieuwe containers te kopen. Ook kost het ons ongeveer de helft per container minder. Deze circulaire werkwijze past goed binnen de stappen die we als gemeente zetten om Capelle duurzamer te maken.”

Grootste deel opnieuw te gebruiken

Leon Steehouwer is beheerder afval bij de gemeente Capelle aan den IJssel. “Voor deze pilot hebben we tien ondergrondse restafvalcontainers uitgekozen. Van de meeste containers is het grootste deel nog bruikbaar. Denk aan de stalen bak in de grond, de trommel voor de vuilniszak en het huisje daaromheen. Vooral de bewegende en losse onderdelen worden vervangen. Zoals hijsstangen, kettingen en drukstangen voor de kleppen.”

Reinigen, inspecteren, opknappen, keuren

Medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt geven de containers een opknapbeurt. Ze reinigen en inspecteren alle onderdelen. Roest wordt van de bodemkleppen verwijderd. Ook krijgen de kleppen een nieuwe zinken beschermlaag. Het huisje wordt gestraald en gelakt. Leon: “Als alles gecheckt, opgeknapt en/of vernieuwd is, dan zetten ze de container weer in elkaar. De keurmeester van het bedrijf beoordeelt de container en plakt een keuringssticker op de container. Zo weten we de geschiedenis van de container.”

Met een nieuw en fris uiterlijk, na een technische check én met een veiligheidsnormering is de ondergrondse container weer klaar voor een nieuw leven!