Verhouding groen/steen in de tuin

Veel tuinen in Capelle aan den IJssel bestaan voor een groot deel uit harde ondergrond. De meeste mensen hebben graag een deel van hun tuin verhard. Bijvoorbeeld voor een looppad, het stallen van een fiets of voor een terras. Logisch, maar probeer de overige delen van uw tuin groen in te richten. Dan loopt regenwater  makkelijker weg. Ons advies: maximaal 40% bestraat en de rest met planten, bloemen, gras, een vijver of bomen. 

Voldoende ruimte voor groen

Hoe zorgt u er nu voor dat minimaal 60% (of meer ruimte) van uw tuin uit groen bestaat? Daarvoor zijn verschillende opties. Plaats bijvoorbeeld een groene erfscheiding (hagen, begroeid hekwerk), maak de oprit groen door waterdoorlatende verharding en creëer in uw tuin borders met allerlei soorten planten, struiken en bloemen. Ook  een groene gevel, geveltuin of een groen dak zijn oplossingen voor meer groen. 

Soorten verharding

Tuinpaden en het terras bestaan vooral uit tegels, klinkers, grind of natuurlijke materialen als houten vlonders of houtsnippers. Bij tegels en klinkers zakt regenwater moeilijk weg. Dat zorgt voor plassen en de natuur heeft er weinig aan. Met een grindpad, tegels met veel groen eromheen of een paadje van boomschors trekt het water wel in de bodem.  

Balkon of dakterras

Niet alleen een tuin kan groen zijn. Ook op een balkon of dakterras kunt u met groen aan de slag. Dat  zorgt voor verkoeling en het is fijn voor dieren. Ze kunnen zich verschuilen in planten en het zorgt voor voedsel voor insecten. Het balkon of dakterras vergroenen doet u met:

  • Klimplanten vanuit een pot  
  • Plantenbakken aan de reling  
  • Plantenbakken opstapelen (verticaal tuinieren) 
  • Bouw een pergola voor klimplanten  
  • Maak een mini-moestuin  
  • Compost maken met een wormenhotel  
  • Een minivijver   

Let wel hierop: grote potten vol  aarde en water kunnen erg zwaar zijn. Uw balkon of dakterras moet dit gewicht wel aan kunnen.  

Geveltuin of groene gevel

Een geveltuin zorgt ook voor  extra groen. Dat is een smalle groenstrook tegen de gevel of muur,  vaak aan de straatkant. Haal een rijtje (stoep)tegels eruit en vul het met  aarde en groen. Een geveltuin is perfect voor bij-vriendelijke planten, fleurige bloemen of een mini-moestuin. Of kies voor  klimplanten die tegen de gevel opklimmen. Zo krijgt u een groene gevel. Met een geveltuin of groene gevel is er meer ruimte voor dieren en insecten. Ook werken ze  verkoelend en zorgen ze voor schonere lucht.  

Wilt u een geveltuin bij uw woning? Misschien willen uw buren dat ook. Leg dan samen de geveltuin aan.  Vraag een gratis een geveltuin aan. Voor een groene gevel vraagt  u subsidie aan via de subsidie Water en Groen. 

Groen dak

Geen ruimte voor veel groen? Denk dan aan een groen dak. Bedek het platte dak van uw huis of schuur met aarde en laagblijvende (vet)planten, mossen, grassen en kruiden. Daarmee beschermt u het dak extra en gaat de dakbedekking langer mee. Die ‘extra tuin’ op het dak zorgt tegelijkertijd voor voedsel voor insecten. Onder een groen dak is het op hete dagen ook nog eens koeler als onder een zwart dak.  

De planten op het dak vangen regenwater op en houden het water tijdelijk vast. Zo stroomt het water niet in één keer weg bij een flinke regenbui. Een groen dak helpt dus ook tegen wateroverlast. Win-win-win! Voor het aanleggen van een groen dak is er een subsidie. Die vraagt u aan via de pagina subsidie Water en Groen