Groen vangt water op

Minder tegels en meer groen in de tuin. Dat zorgt voor minder wateroverlast. Het advies is om 60% van uw tuin te beplanten. Heeft u geen grote tuin of wilt u toch graag verharde stukken in uw tuin? Gebruik dan voor een looppad bijvoorbeeld waterdoorlatende verharding, zoals grind, schelpen en boomschors. En leg aan beide kanten van het pad een border aan. Zo zakt het water beter weg in de bodem.  Zorg voor hoogteverschillen in de tuin. Het regenwater stroomt dan naar de lagere delen van de tuin, waar het geen probleem is als er tijdelijk water blijft liggen. Een vijver is ook een goede opvangplek voor regenwater.  

Geen (grote) tuin of heeft u een balkon? Plantenbakken en -potten vangen ook water op. Extra water opvangen doet u door zogenoemd verticaal tuinieren. In dat geval plaatst u verschillende plantenbakken boven elkaar.   

Andere oplossingen om geen water te verspillen: 

Regenton

Laat planten meegenieten van gratis water, bijvoorbeeld met een regenton. Die sluit u aan op de regenpijp. Regent het? Dan loopt het water van het dak via de regenpijp zó de ton in. Handig voor drogere periodes om de planten op uw balkon of in de tuin water te geven. Dat scheelt liters leidingwater. Er zijn regentonnen in verschillende maten. Vraag korting aan voor de aanschaf van een regenton. 

Regenpijp afkoppelen

Door uw regenpijp af te koppelen van het riool komt er minder water in het riool terecht. Ook heeft u gratis water voor de planten in de tuin. Een regenpijp afkoppelen kan op twee manieren: 

  • Zaag de regenpijp af en gebruik het regenwater zoveel mogelijk in de tuin. Zorg wel dat u het water wegleidt van uw woning. Denk voor het opvangen van het regenwater aan een manier die past bij de beschikbare ruimte en de grondsoort in uw tuin.  
  • Sluit uw hemelwaterafvoer aan op het gemeentelijk hemelwaterriool. Op steeds meer plekken in de stad is een hemelwaterriool aanwezig. U vraagt dit aan via de website van de gemeente Capelle aan den IJssel.  

Infiltratiekratten

Slim omgaan met water kan ook door bakken onder de grond of het terras te plaatsen die water opvangen. Bijvoorbeeld infiltratiekratten. De kratten vangen water op en ze geven het water verspreid over een aantal dagen af aan de grond die er omheen ligt. Zo krijgt uw tuin niet al het water van een flinke bui in één keer te verwerken.