Voorkom dat uw tuin in een woestijn verandert, maar wees zuinig met water. Het is eigenlijk zonde om drinkwater te gebruiken voor de tuin. Planten doen het prima of zelfs beter op regenwater doordat er minder kalk in zit. En het is nog gratis ook! Als u nu aan de slag gaat, staat alles mooi klaar voor de eerstvolgende stortbui.

Plaats een regenton

Minder tegels helpt heel goed tegen wateroverlast. Een regenton ook! Het opgevangen regenwater kunt u niet alleen gebruiken om de plantjes water te geven. Denk ook eens aan het wassen van de auto of de ramen. Met een regenton maakt u uw tuin al meer klimaatvriendelijk. En bewateren doet u natuurlijk in de avond of nacht. Overdag verdampt al het water gelijk.

Wist u dat er subsidies voor meer groen en regentonnen zijn? Zo is er subsidie voor vanuit de gemeente (inclusief korting op regentonnen) en vanuit de provincie (voor bedrijven).

Kies planten die tegen een stootje kunnen

Sommige planten redden het gewoon niet met al die droogte. Zeker niet op plekken waar het heel zonnig is. Kies daarom voor planten die goed tegen de hitte kunnen, zoals duifkruid, rode spoorbloem, klimop en mediterrane tuinkruiden. Dit soort planten hebben een dikke, vettige of viltige huid die hen beschermt tegen warmte en uitdroging. Vlak na de aanplant helpt u ze op weg door ze regelmatig te besproeien. Als ze met hun wortels bij de diepere grondwaterlagen kunnen, is dat niet meer nodig.

Leg een vijver aan

Ook een vijvertje in de tuin zorgt voor meer verkoeling. Het water verdampt, waardoor de luchtvochtigheid toeneemt. Met zo’n waterplek wordt de tuin een kleine oase. Voor dorstige vogels en insecten is een vijver een fijne plek. Een vijvertje geeft leven in de tuin. Kikkers, libellen, vogels. Er gebeurt altijd wel iets rond de vijver. Nog een voordeel: een vijver houdt waardevol regenwater vast. Zelfs een kleine vijver maakt al impact. Denk aan een oude speciekuip, een zinken teil of een mini vijverbak.

Let wel op: veel vijvertjes hebben een pomp of fontein. Deze werken op stroom. Is uw pompje een paar jaar oud, dan zeker vervangen. Dat scheelt in uw portemonnee.