Alle beetjes helpen. In een slecht geïsoleerd huis kan alleen het dichten van naden en kieren al een verschil van zo’n 40% opleveren! Breng tochtstrips aan rondom de ramen en deuren en het voelt al comfortabeler in huis. Denk ook aan buisisolatie voor de leidingen of radiatorfolie. Weinig moeite, weinig kosten, makkelijk klusje. Zelfs de brievenbus is te isoleren. Plaats er een afdekplaat op met een tochtborstel. Dat scheelt! Een grotere klus is het plaatsen van isolatieplaten op zolder. Maar ook dat kan met een kleiner budget. Het voordeel van isoleren is dat u uw investering terugverdient door de lagere energierekening. De eerste tip: begin zo snel mogelijk met isoleren.

Bespaartip 1: Kies het juiste materiaal

Het isolatiemateriaal bepaalt voor een groot deel de kosten, maar ook hoeveel u bespaart op uw energiekosten. Houd daarom de volgende twee punten in gedachten:
1. Hoe dikker u isoleert, hoe duurder het materiaal – maar ook hoe meer u bespaart.
2. Hoe lager de isolatiewaarde, hoe goedkoper het materiaal – maar ook hoe hoger de energierekening.

Vergelijk de verschillende materialen met elkaar. PIR isoleert beter dan steenwol. Glaswol, PUR en EPS zijn de goedkoopste materialen op de markt. Maar PUR staat ook bekend als een kwalitatief mindere optie. Ook is het niet heel goed voor de gezondheid. PIR heeft juist een van de hoogste isolatiewaardes ten opzichte van de dikte van het materiaal. Zelfs met een klein budget kiest u dus beter voor één van de andere materialen kiezen. Goedkoop is niet voor niets vaak duurkoop.

Bespaartip 2: B-keus isolatiematerialen

Een deukje, een rafel in de folie. Wat maakt het uit? Ook B-keus isolatiemateriaal isoleert prima en het scheelt flink in de prijs. Een snelle zoektocht op internet levert al honderden bedrijven op waar u B-keus isolatiemateriaal kunt aanschaffen.

Bespaartip 3: Doe het zelf

Beetje handig? Dan boft u, want zelf isoleren is stukken goedkoper dan een vakman inhuren. Isoleren kan een leuke klus zijn om samen op te pakken met een familielid of vriend. Met een gezonde dosis klus verstand, dan is isoleren een klus die prima zelf te doen is.

Bespaartip 4: Subsidies vanuit de overheid

Laat u een vakman uw huis isoleren? Vergeet dan niet subsidie aan te vragen. Dan krijgt u een deel terug op uw rekening. U bespaart dan 30%. Op de website van de Rijksoverheid ontdekt u al snel of u in aanmerking komt voor een subsidie. Bovendien kunt u er een lening aanvragen, die ook het probleem van een klein budget kan oplossen.
Lees meer over de subsidie op isoleren 

Bespaartip 5: Doe het goed en werk zorgvuldig

Het is van groot belang om het isolatiemateriaal goed te installeren. Als u het isolatiemateriaal niet goed plaatst, heeft het weinig zin. Ontstaat er tijdens de plaatsing een koudebrug (een zwakke plek), dan verliest u nog steeds veel warmte uit de ruimte. Daarnaast kan onzorgvuldige installatie ook vochtproblemen veroorzaken: natheid, schimmel en nare luchtjes. De herstelwerkzaamheden leveren juist extra kosten op. Doe het daarom dus gelijk goed.

Bespaartip 6: Niet alles tegelijk

U hoeft natuurlijk niet alles in één keer te doen. Kijk eerst wat kan met uw budget. Maak een plan en bepaal welke isolatie klussen de meeste prioriteit hebben. Met spouwmuur- en dakisolatie gaat de minste warmte in huis verloren. Een verstandige keuze dus om daar mee te beginnen.

Bespaartip 7: Houd acties in de gaten

Bouwmarkten hebben regelmatig aanbiedingen. Houd folders in de gaten om te zien waar u isolatiemateriaal tegen lagere prijzen kunt inkopen. Hiermee bespaart u veel.