Woningbouwcorporaties hebben een plan van aanpak voor het verduurzamen van hun huurhuizen. Dat kan betekenen dat uw huis voorlopig nog niet aan de buurt is voor extra isolatie, HR++ glas of zonnepanelen. Voor particuliere verhuurders is dat helaas niet altijd het geval. Wilt u als huurder besparen op de energierekening? Vaak kunt u meer doen dan u denkt. Wist u dat u als huurder best veel kleine dingen in huis mag aanpassen, zonder dat u hiervoor toestemming nodig hebt van de verhuurder?

Dat zit zo: alles wat vastzit aan de woning of in de woning aanwezig is wanneer u er intrekt, is eigendom van de verhuurder. U mag dit wel aanpassen, maar u moet het wel weer terugzetten als u ergens anders gaat wonen. Gooi dus niets van de verhuurder weg, maar bewaar het tot u gaat verhuizen. Als u iets extra’s aanbrengt, moet u het ook weer weghalen als u weggaat.

Folie achter de radiator: zin of onzin?

Radiatorfolie tussen de buitenmuur en de radiator vermindert de warmte-uitstoot met zo’n 30-45%. Dit hangt af van de isolatie van het huis en de buitenmuur. Per jaar scheelt het enkele tientjes per radiator op de energierekening. Aanbrengen is heel simpel. Binnen een kwartier is dit klusje klaar. De folie koopt u bij de doe-het-zelfzaak. Knip het op maat. Met tape of magneetjes maakt u de folie vast aan de muurkant van de radiator.

Heeft een waterbesparende douchekop zin?

Als u water en energie wilt besparen, heeft dit zeker zin. Want een waterbesparende douchekop verbruikt minder water per minuut dan een gewone. En zelfs de helft minder dan een regendouche. Een gemiddeld huishouden kan met een waterbesparende douchekop jaarlijks 6700 liter warm water en ruim 40 kubieke meter gas besparen. Let er natuurlijk ook op dat u niet te lang onder de douche staat. Een douchebeurt van 5 minuten met een spaardouchekop kost ongeveer 40 cent.

Hoeveel zuiniger is een ledlamp?

Hangen er in uw huis nog halogeenlampen of gloeilampen? Het is slim om die te vervangen door ledlampen, zelfs als de lampen het nog doen. Een ledlamp verbruikt namelijk 85% minder stroom dan een halogeenlamp. En zelfs 90% minder stroom dan een gloeilamp.

Trek die stekker eruit!

Voorkom sluipverbruik van elektrische apparaten. Dat komt veel voor bij elektrische apparaten die een klein deel van de dag aan staan. Schakel ze helemaal uit, door de stekker uit het stopcontact te halen. Of gebruik een doordrukstekker of standby-killer. Dat zorgt ervoor dat het apparaat helemaal wordt uitgeschakeld op het moment dat het langere tijd op stand-by staat. De stand-by-killer wordt op een stopcontact aangesloten. Het heeft zelf ook een stopcontact waar de stekker van bijvoorbeeld de televisie in gaat. Een stand-by-killer kost zo’n € 10,- tot € 50,-. De stand-by-killer is vooral handig bij oudere apparaten. Moderne televisies (LED-televisies) hebben al erg weinig sluipverbruik.

Lees wat u nog meer kunt doen om de energierekening te verlagen

Krijg meer tips van de energiecoach

Onze energiecoaches komen bij u thuis om inzicht te geven in uw energieverbruik. U ontvangt gratis producten om snel en simpel te besparen. Zoals radiatorfolie, tochtstrips of de waterbesparende douchekop. Maak een afspraak!