Klimaatverandering, slechtere luchtkwaliteit, vermindering van biodiversiteit; de natuur kan wel wat hulp gebruiken. In steden is minder groen te vinden. Door uw tuin wat milieuvriendelijker in te richten, draagt u zelf bij aan de oplossingen! Lok bijvoorbeeld meer dieren naar uw tuin. Zo verspreiden bloemen zich sneller.

Warm welkom voor dieren

Hang vogelhuisjes, mussenflats, insectenhotels op en zet hommelhotels en egelvoederplaatsen neer. Let er op dat u de hotels op de juiste plek plaatst. Insecten houden van warme zonnige plekken en hommels willen een verblijf dichtbij de grond in de schaduw. Vogels willen hoog en veilig kunnen invliegen en egels houden van een rommelig beschut hoekje. Zorg er voor dat uw tuin niet netjes aangeharkt en bladvrij is. Juist de bladresten zorgen voor leven in de tuin.

Onkruid in het gras

De meeste mensen verwijderen mos en paardenbloemen uit hun grasveld. Helaas! Want daarin leven juist heel veel dieren in én van. Laat ze staan en kijk eens wat een prachtige insecten erop af komen. Maai daarom elke maand het gras in plaats van elke week. Nog een voordeel: u bespaart hiermee ook elektriciteit of brandstof voor de grasmaaier. Dat scheelt weer CO2-uitstoot.

Tegeltaxi

In een klimaatvriendelijke tuin liggen niet veel tegels. Maar een terrasje of tuinpad is natuurlijk wel fijn. Let dan op de soort verharding. Gebakken klinkers zijn redelijk goed waterdoorlatend en niet zo duur. Ook houten vlonders of paadjes van schors zijn mooie klimaatvriendelijke opties.

Heeft u tegels uit de tuin gewipt? De Tegeltaxi haalt ze graag bij u op. Vraag de Tegeltaxi aan via irado.nl, voeg de bevestigingsmail van het NK Tegelwippen toe en geef aan hoeveel tegels u wilt laten ophalen (maximaal 200). De tegels worden binnen 5 werkdagen bij u opgehaald. U hoeft hiervoor niet thuis te blijven.

Gebruik duurzame materialen

Verder zijn er nog legio mogelijkheden om de tuin klimaatvriendelijk te maken. Denk aan tuinverlichting op zonne-energie. Kiest u voor een houten schutting, gebruik dan minimaal duurzaam hout met FSC keurmerk. Dat geldt ook voor houten vlonderterrassen, tuinhuisjes en overkappingen. Of kies voor afvalhout dat elders vrij komt. Daar zijn hele mooie dingen van te maken. En met een stevige constructie kunt u op het dak van de schuur of overkapping ook nog een groen dak (met sedum) of zonnepanelen realiseren.

Gebruik geen pesticiden

In een klimaatvriendelijke tuin wordt niet gewerkt met bestrijdingsmiddelen of andere giftige goedjes. Maar hoe voorkomt u dan onkruid? Schoffelen is nog steeds één van de beste methoden om onkruid uit de borders te krijgen. En een beetje beweging kan nooit kwaad. Een andere optie is: Coverchips. Daarmee dekt u als het ware de border af met een laagje natuurlijk materiaal. Het regenwater sijpelt door naar de bodem, maar onkruid krijgt geen licht en lucht en komt niet op. Coverchips is voor ieder die minder onderhoudswerk wil.

Heeft u geen tuin? Vraag een gratis geveltuintje aan bij de gemeente