Iedere dag zorgen we per persoon voor ongeveer anderhalve kilo afval. Voor het maken van spullen zijn grondstoffen nodig. Met minder afval bespaart u grondstoffen en energie.  

Minder afval, lekker leven

Afvalvrij leven is makkelijk én leuk. Dit doet u door kleine veranderingen door te voeren in uw dagelijkse leven. Let bijvoorbeeld op wat u wel – en niet – koopt, de manier waarop u spullen (her)gebruikt en hoe u het afdankt. Doe meer met minder! 

  • Hergebruiken in plaats van weggooien

Voor veel wegwerpartikelen bestaat een wasbaar of opnieuw te gebruiken alternatief. Drink uw koffie onderweg uit een mok of een herbruikbare beker. Neem een vouwtasje mee naar de winkels. Of gebruik een uitwisbaar notitieblok in plaats van een papieren variant. Goed voor het milieu én uw gezondheid. Wegwerpartikelen veranderen nog wel eens in zwerfafval. En ze zijn vaak gemaakt van plastic en bevatten dus microplastics.  

  • Van hebben naar gebruiken

80% van onze spullen gebruiken we niet vaak. Kies daarom voor het lenen, delen, ruilen of huren van spullen die u maar heel weinig gebruikt. Een buur, vriend of familielid heeft vast die boor, ladder of dat boek voor u te leen.Doe een oproepje in de buurtapp voor een kruiwagen die u even nodig heeft. Of huur voor uw klus het gereedschap bij een bouwmarkt. Het bespaart u ruimte én het is goed voor de portemonnee. 

  • Koop bewust en draag duurzaam

Koop alleen wat u nodig heeft. Het is slim om te kiezen voor duurzame materialen of een duurzaam merk. Geef kleding een langer leven door het netjes op te bergen, op de juiste manier te wassen, het in verschillende combinaties te dragen en te repareren als er bijvoorbeeld een gat in zit. 

  • Maak van tweedehands uw eerste keuze

Ga naar tweedehands- en kringloopwinkels, weggeefkasten en minibiebs voor ‘nieuwe’ kleding, woonaccessoires, speelgoed en boeken. Ook online kunt u tweedehands spullen vinden. Via bijvoorbeeld weggeefhoeken op Facebook, buurtapps of platforms zoals Marktplaats of Vinted.  

  • Spullen repareren en upcyclen

Gebruik uw spullen langer door ze te repareren of onderdelen ervan te vervangen. Doe het zelf, eventueel met filmpjes op YouTube. Of laat een ander helpen. Ga met uw broodrooster langs bij het Repair Café in Capelle. Laat uw fiets nakijken door de fietsenmaker. Of schakel een monteur of een leverancier in. Via het Nationaal Reparateursregister vindt u vakkundige reparateurs. En bent u uitgekeken op die oude kast? Verf hem een andere kleur, zo geeft u er een eigen twist aan. 

  • Voorkom voedselverspilling

Gemiddeld gooit iedere Nederlander 33,4 kilo eten per jaar weg. Verspil minder door slimmer te kopen, koken en bewaren. Check wat er in de voorraadkast staat en maak een boodschappenlijstje. In de keuken verspilt u minder eten door precies genoeg te koken en ingrediënten af te wegen. Ga creatief om met etensrestjes en maak er van overgebleven groenten een soep of verwerk ze in een quiche of salade. 

Meer tips op de pagina circulair

 Op onze pagina circulair leest u meer over het minder gebruiken, het langer gebruiken en hergebruiken van spullen. Ook vindt u er een kaart met circulaire initiatieven in onze stad.  

 

Capelle aan den IJssel zet stappen naar een circulaire economie in 2050. Samen zorgen we dat we zuiniger omgaan met onze grondstoffen en dat afval niet meer bestaat. Dit doen we door onze spullen langer te gebruiken, te repareren en een tweede leven te geven. Zo wordt oud altijd weer nieuw.