Hun appartementencomplex in de wijk Schollevaar telt drie woonlagen en 18 appartementen. Ook is er een gezamenlijke tuin. Die tuin, dat is waar het allemaal begon. Evelien: “Tijdens onze barbecues met alle buren praat je natuurlijk over van alles en nog wat. Ook het onderwerp zonnepanelen kwam wel eens ter sprake. Bij de eerstvolgende VvE-bijeenkomst hebben we de interesse gepeild. De meeste mensen vonden het zeer interessant. Dan moet je er ook wel wat mee. We hebben een werkgroep gevormd met vier buren, waaronder Menno en ik. Zo raakten wij er bij betrokken.”

Lange zoektocht

De werkgroep stapte naar het Energieloket. Daar weten ze alles van het verduurzamen van VvE’s. “We volgden er een cursus over VvE-beheer. Dan hoor je al heel veel dingen waar je rekening mee moet houden. Kondig een vergadering op tijd aan, bijvoorbeeld. Creëer draagvlak. Er werd goed meegedacht bij onze stappen.”

Eerst hielden ze een enquête onder de medebewoners. Heb je interesse? Hoeveel is je verbruik? Daarna startte de zoektocht naar een bedrijf dat zonnepanelen voor een VvE wil plaatsen. Dat bleek best lastig. De VvE heeft weinig collectief elektriciteitsgebruik. Er werd daarom gezocht naar een installatie met de zonnepanelen op het gemeenschappelijk dak. Maar de opgewekte energie moest rechtstreeks naar de groepenkast van de individuele appartementseigenaren gaan. “Veel bedrijven hebben geen idee hoe een VvE werkt. Na lang zoeken kwamen we bij een bedrijf in de buurt uit, dat eigenlijk niet eens hoofdzakelijk in zonnepanelen doet. Het is een technisch bedrijf. Zij maakten een ontwerp van de zonnepanelen op het dak en brachten een offerte uit. De werkgroep organiseerde samen met het bedrijf een bijeenkomst in de gezamenlijke tuin, waar bewoners al hun vragen konden stellen.”

Oost-west opstelling

Van de 18 appartementen deden er uiteindelijk 10 mee. “Het mooie aan dit gezamenlijke project is dat we natuurlijk ook kosten delen, dat scheelt. Maar het is een uitgave. Dus heb je interesse in zonnepanelen, zet geld opzij. Ga sparen.”

Nadat de technische tekeningen waren gemaakt, werd alles overlegd met de VvE-beheerder. Ook volgde er een buitengewone vergadering, voor toestemming voor het gebruik van het dak. Daarvoor is een meerderheid nodig. Ook de opstalverzekering werd aangepast. De zonnepanelen liggen op het platte dak in een oost-west opstelling. “Er is gekeken waar iedereen het meeste profijt van heeft. Ook na afbouw van de salderingsregeling. Met deze opstelling is de opbrengst beter verdeeld over de dag. Zo kunnen we zelf zoveel mogelijk gebruikmaken van de opgewekte energie.”

Neuzen dezelfde kant op

Al met al duurde het hele traject een jaar. Wat was de grootste hobbel? “Het zoeken naar een geschikt bedrijf. En het kost veel tijd. Maar we vonden het ook leuk om ons hiermee bezig te houden. Heel interessant om te weten hoe het werkt.”
En de belangrijkste les? “Dat alle neuzen van de buren dezelfde kant op staan. Je moet goed samen kunnen werken met elkaar. Voor andere Capellenaren die dit willen gaan doen, hebben we nog een tip. Maak een groepsapp aan voor dit project. Zo houd je elkaar op de hoogte van de stappen, van gemaakte afspraken en de planning. Maar ook leuke mededelingen als ‘eerste was op zonne-energie gedaan’. Dat enthousiasme is erg leuk.”

Ook een duurzame VvE?

Bent u als VvE van plan uw gebouw te verduurzamen? Met bijvoorbeeld energiebesparende maatregelen of een warmtepomp? Met de Subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaars (SVVE) vraagt u hiervoor subsidie aan.