“Je leert erover op de middelbare school: als twee tonnen met elkaar zijn verbonden onder de waterlijn, dan komt het water in beide vaten even hoog te staan”, legt Liesbeth uit. “Dat idee hebben we gebruikt in onze tuin. Met vijf tonnen van 150 liter per stuk vangen we regenwater op. De tonnen zijn met tuinslangen aan elkaar verbonden. Daardoor hoeven ze niet op een kluitje bij elkaar te staan. Eén ton staat bij het huis, een andere op het terras en een derde achter het schuurtje. Op die manier zijn ze mooi verspreid in de tuin.”

Voorbereid op droogte

Dat water eigenlijk heel kostbaar is, merkte Liesbeth pas goed in de zomer van 2018. “Dat was de eerste zomer die erg droog was; later hebben we er nog een gehad”, vertelt ze. “We moesten zuinig zijn met water, dus gingen mijn partner en ik op zoek naar manieren om water te besparen. We lieten de wasmachine bijvoorbeeld twee in plaats van drie keer spoelen.”

“Ik zag hoe slecht we eigenlijk waren voorbereid op droogte”, herinnert Liesbeth zich. “Toen we hoorden dat we vaker droge zomers of juist hevige regenbuien konden verwachten, besloten we om regentonnen te plaatsen. Aan de voor- en achterkant van het huis. Aan de voorkant hebben we zelf geen tuin, het water dat we opvangen is voor de buren.”

Hemelwater en rioolwater

De tonnen zijn handig als het veel regent. “In de winter heeft mijn tuin genoeg water”, legt Liesbeth uit. “En doordat de tonnen dan water opvangen, hoeft de grond niet al het water tegelijk te verwerken. Laatst regende het zo hard dat ik de putdeksels op straat omhoog zag komen. Zo vol zat die waterafvoer. Pas een tijdje na zo’n harde bui laat ik het water via de tuinslangen op mijn grasveld stromen. Zo zakt het rustig weg. Ik ben trouwens blij verrast dat de gemeente in onze wijk al een apart systeem heeft voor het opvangen van regenwater en een apart systeem voor rioolwater.”

Of Liesbeth nog meer plannen heeft om haar woning voor te bereiden op de toekomst? “Niet direct. We proberen wel graag om duurzamer te leven. Bijvoorbeeld door spullen naar de kringloop te brengen in plaats van weg te gooien. Of door lokale producten te kopen. Zo ontdekte ik laatst de Rotterdamse oogstmarkt, waar allerlei lokale producenten staan. Ook doen we veel nieuwe ideeën op in het blad Kontakt. Een aanrader voor iedereen die wil verduurzamen!”

Regenton in uw tuin? Vraag subsidie aan

Woont u in Capelle aan den IJssel en wilt u binnenkort een regenton aanschaffen? Of bent u van plan een groen dak, groene gevel of een groene erfafscheiding aan te leggen? Vraag dan onze gemeentelijke subsidie voor Water en Groen aan.