De markt voor zonnepanelen stortte in de tweede helft van vorig jaar in. Maar de groei van het aantal zonnepanelen in heel 2023 lag in Capelle juist boven het landelijk gemiddelde. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Opvallend: het grootste deel van die stijging was al halverwege het jaar bereikt. Daarna zakte net als in de rest van Nederland de zonnepanelenmarkt ook in. De reden is onzekerheid over regelingen voor het terugleveren van stroom aan het net. Sinds het hoofdlijnenakkoord, waarin de salderingsregeling per 1 januari 2027 in één klap wordt afgeschaft en niet behouden of in stapjes afgebouwd, is de sector “helemaal ingestort”, zegt voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland in reactie op deze nieuwste cijfers.

3,5 kilowatt per zonnedak

De zonnepanelen op de daken van de huizen in Capelle aan den IJssel zijn samen goed voor 20.303 kilowatt aan vermogen, oftewel 3,5 kilowatt per zonnedak. Ter vergelijking: een jaar geleden was het gemiddelde zonnedak nog goed voor een vermogen van 3,2 kilowatt. Specifieke cijfers voor deze gemeente zijn er niet, maar de particuliere panelen in heel Nederland leverden afgelopen jaar 8.662 miljoen kilowattuur aan stroom op. Dat is een record, maar ook hier is de stijging minder hard dan in de vier voorgaande jaren. Om een idee te geven: al die zonnekracht is wel meer dan genoeg om alle huizen in Noord- en Zuid-Holland een jaar lang van stroom te kunnen voorzien.

Lees meer

Ondanks alle onzekerheid, blijven zonnepanelen een goed idee. Heeft u interesse? Lees ook deze berichten:

Zonnepanelen? Gebruik op zonnige dagen zoveel mogelijk stroom

De Capellenaar krijgt het voor elkaar: “Zonnepanelen voor een VvE is geduldige zaak”

Hoe blijven zonnepanelen hun best doen?