Mei telt het hoogste aantal zonuren. Hierdoor presteren zonnepanelen het best. De maand scoort vaak beter dan juni en juli, omdat de gemiddelde temperatuur in mei lager ligt. De balans tussen zonuren en temperatuur is in mei dus het best.

Terugleveren is zonde

Zonne-energie die u niet zelf gebruikt, wordt terug geleverd aan het energienet . Een gemiddeld huishouden gebruikt slechts 30 procent van de zonnestroom direct. Ongeveer 70 procent gaat dus terug naar het energienet . Door meer gebruik te maken van zonnestroom gaat u nog duurzamer om met uw energie. Ook haalt u zoveel mogelijk rendement uit uw zonnepanelen.

Wasmachines, drogers en afwasmachines zijn in huis grote energieslurpers. Ook zijn dit apparaten waarbij mensen ervoor kunnen kiezen ze op een ander moment aan te zetten. Dat is anders bij bijvoorbeeld een televisie of verlichting. Voor een elektrische auto wordt de meeste stroom gebruikt. Probeer uw auto tijdens de voordelige uren op te laden: overdag.

Ontlast het energienet

Op zonnige dagen is er erg veel zonne-energie beschikbaar. Daardoor komt er een grote piek aan energie op het energienet. Overtollige elektriciteit niet even ergens opgeslagen worden. In sommige delen van Nederland kunnen daardoor spanningsproblemen ontstaan. Het kan dan gebeuren dat uw omvormer automatisch uitgaat en uw zonnepanelen tijdelijk geen elektriciteit leveren. Het uitschakelen van de installatie zorgt ervoor dat de spanning niet te hoog oploopt. Als mensen en bedrijven op andere momenten veel stroom gebruiken, wordt dit voorkomen. In Capelle aan den IJssel speelt dit probleem nog niet.

Geen zonnepanelen?

Ook als u geen zonnepanelen heeft, doet u er goed aan om op slimme momenten stroom te gebruiken. Want uiteindelijk komen de kosten van de verzwaring van het stroomnet bij alle eindgebruikers terecht. Als mensen en bedrijven het elektriciteitsgebruik meer spreiden, worden de kosten voor ons allemaal dus beperkt.