Voorwaarde was dat het onderwijs en jongeren betrokken moesten worden. Zo ontstond onder andere het idee om samen met leerlingen van het Comenius Beroepsonderwijs Capelle en EYE College picknicktafels van zonnepanelen te maken: een powerbank. Ook Boldz, ZonNext en Zon&ZO – bedrijven uit de branche –  werkten mee.

Duurzaamheid en onderwijs komen samen

Een bekend probleem. Te weinig mensen op de arbeidsmarkt die met de handen kunnen werken. Al helemaal in de energietransitie. Daarom is het belangrijk dat jongeren hiervoor enthousiast worden gemaakt. De gemeente verzorgde samen met Boldz een leerzame les voor de leerlingen. Samen hebben zij van de zonnepanelen vier powerbanken gemaakt voor op hun schoolpleinen. Wethouder Sjoerd Geissler (Duurzaamheid) is erg blij met het hergebruik: “Alle zonnepanelen krijgen een tweede leven: er worden hoogwaardige producten van gemaakt in plaats van afgeschreven. Zo voorkomen we dat het afval wordt. Daar zijn we ontzettend trots op! Mooi dat de scholen en de leerlingen hier op een educatieve en enthousiaste manier aan mee hebben gewerkt.”

Met deze uitspraak is Leonie van Haren, programmamanager van Sterk Techniekonderwijs van de regio Capelle en Oostland het roerend eens: ”Hier komen duurzaamheid en onderwijs prachtig samen. Onze leerlingen hechten veel waarde aan duurzaamheid en werken graag mee aan het hergebruik van materialen. Daarnaast zijn er veel werknemers nodig om de energietransitie uit te voeren. De gemeente ondersteunt onze inspanningen waarbij energietransitie en duurzaamheid als drijvende krachten dienen voor al onze activiteiten.” Van Haren benadrukt de urgentie van het betrekken van de jongeren bij duurzaamheidsinspanningen: “We willen startups op het gebied van duurzaamheid de gelegenheid geven om meer leerlingen te bereiken met hun goede initiatieven. Daarom willen we graag samen met de gemeente meer powerbanken produceren. Bijkomend voordeel is dat een breder publiek kan profiteren van zonne-energie. Het is logisch, want we beseffen steeds meer het belang van duurzaamheid voor onze toekomst.”

 

Powerbanken in de buitenruimte

Op vijf locaties in de gemeente worden dezelfde powerbanken als op de schoolpleinen geplaatst. In Fascinatio, bij de Watervallei in het Schollebos, voor het Capelse Energieloket, naast Restaurant De Beren én bij de onlangs gerealiseerde nieuwe JongerenOntmoetingsPlek (JOP) in Capelle-West. Wethouder Geissler over deze laatste locatie: “Bij een JOP ontmoeten jongeren elkaar en hoe handig is het om dan even je telefoon op te laden! Natuurlijk mag iedereen de powerbank gebruiken: het is een fietsknooppunt waar dagelijks veel mensen langs komen. Onze Capelse Jongerenraad stelde voor om bij alle JOP’s een powerbank te zetten. Een uitstekend idee! De powerbank van JOP Capelle-West gaat om de paar maanden ‘op reis’ langs de andere JOP’s, totdat er voldoende powerbanken zijn gefabriceerd voor alle JOP’s.”

Verduurzamen van gemeentelijk vastgoed

Na het maken van de powerbanken zijn er nog 39 zonnepanelen over. Deze worden geplaatst op de gymzaal aan de Gong in Schollevaar. ZonNext zorgt dat deze zonnepanelen weer zo optimaal mogelijk werken. ZonNext geeft gebruikte panelen een maatschappelijke bestemming. Zo voorkomen ze dat het aanbod van gebruikte zonnepanelen een snelgroeiend afvalprobleem wordt. Sjoerd Geissler onderstreept dat dit soort initiatieven belangrijk zijn voor de gemeente: “Ons Capelse college zet in op circulariteit: voorkomen van afval door producten grondstoffen te laten zijn voor later. Dit hergebruik in verschillende vormen laat uitstekend zien hoe we dit kunnen realiseren. En daar mogen we als gemeente best het goede voorbeeld in zijn. Niet alleen voor de Capellenaar maar we hopen ook andere gemeenten enthousiast te maken voor dit soort projecten. Leerlingen, onderwijs, ondernemers, industrie en werkgelegenheid komen hier op een geweldige manier samen.”