Als gemeente moedigen wij het installeren van zonnepanelen aan. Dat doen we onder andere via de buurtacties en collectieve inkoopacties die de gemeente samen met het Energiecollectief Capelle en het Regionaal Energieloket organiseert. Bij deze acties selecteert het Regionaal Energieloket alvast een aantal kundige leveranciers. Hierdoor ben je verzekerd van kwaliteit tegen een scherpe prijs.

Wil je aan de slag met zonnepanelen, maar weet je nog niet goed waar te beginnen? Hieronder staan een aantal veelgestelde vragen en antwoorden. Voor een gratis en onafhankelijk advies over zonnepanelen kun je altijd een contact opnemen met het Regionaal Energieloket. Als je vraag er niet tussen staat kun je ons ook altijd mailen via duurzaam@capelleaandenijssel.nl.

Wat leveren zonnepanelen op?

Zonnepanelen zorgen voor een lagere energierekening en minder CO2-uitstoot. Maar hoeveel ze je precies besparen, is lastig te zeggen. De terugverdientijd hangt af van de investering en de kwaliteit van de installatie. Met goede garanties en onderhoudsafspraken kun je in ieder geval flink besparen op onderhoudskosten. Indien mogelijk is het aan te raden om zonnepanelen te combineren met een groen dak. Dankzij de koele lucht op een groen dak, leveren panelen tot vijftien procent meer rendement op.

Welke subsidiemogelijkheden zijn er?

Als je als particulier zonnepanelen koopt, kun je de btw op aanschaf en installatie (21 procent) terugvragen aan de Belastingdienst. Bij een standaardpakket van 10 zonnepanelen (2.600 wattpiek) voor 4.600 euro levert dit 800 euro op. Voor de aanschaf van zonnepanelen kun je als consument een energiebespaarlening afsluiten. Met deze lening kan je minimaal € 2.500 en maximaal € 25.000 lenen. Van dit bedrag mag je maximaal 75% besteden aan zonnepanelen en de overige 25% aan energiebesparende maatregelen. Voor bedrijven bestaat de SDE++subsidie voor de aanschaf van zonnepanelen op bedrijfsdaken. Tevens zijn er belastingvoordelen voor uw onderneming waarover u zich kunt laten informeren.

Kan ik zonnepanelen ook huren of leasen?

Die mogelijkheden zijn er zeker. Je betaalt dan een vast bedrag per maand en je hebt meteen een lagere energierekening. Je hoeft dan dus geen rekening te houden met een terugverdientijd. Dit soort constructies zijn maatwerk waar specialisten graag een berekening voor maken.

Waar moet ik op letten bij het onderhoud van mijn zonnepanelen?

Als je zonnepanelen eenmaal zijn geplaatst, moeten ze blijven doen waarvoor je ze hebt gekocht: stroom opwekken. Daarom is het belangrijk dat je bij de aankoop goed let op de garantie- en onderhoudsovereenkomst. Om het maximale uit je zonnepanelen te halen, is het aan te raden om van tevoren al scherp te hebben wie er verantwoordelijk is voor het onderhoud van de panelen.

Hoe weet ik of ik met een betrouwbare leverancier van zonnepanelen te maken heb?

De markt voor zonnepanelen is volop in ontwikkeling. Niet elke leverancier levert dezelfde kwaliteit. Daarom is het belangrijk niet alleen op prijs te letten maar ook naar de kwaliteit te kijken. Er zijn verschillende kwaliteitskeurmerken voor zonnepanelen, omvormers en montagematerialen. Voor de buurtacties en collectieve inkoopacties die door de gemeente worden georganiseerd, selecteert de WoonWijzerWinkel voor jou alvast een aantal kundige leveranciers. Hierdoor ben je verzekerd van kwaliteit tegen een scherpe prijs. Twijfel je over de betrouwbaarheid van een leverancier? Neem dan contact op met het Energie Collectief Capelle of het Regionaal Energieloket. Zij hebben ruime ervaring met leveranciers en kijken graag met je mee.

Wie kan mij helpen bij de aanschaf van zonnepanelen?

De WoonWijzerWinkel is het energieloket voor de gemeente Capelle aan den IJssel. Zij hebben zorgvuldig drie typen A-merk zonnepanelen geselecteerd. Deze zijn te combineren met een string omvormer, optimizers of micro omvormers. Je geeft de gewenste kleur en het geschatte aantal panelen door, zodat de WoonWijzerWinkel op basis van deze gegevens een offerte voor jou kan opvragen bij gecertificeerde bedrijven. Dagelijks vergelijken zij bedrijven op prijs en kwaliteit. Dit resulteert in meer zekerheid, advies op maat en de beste prijs-kwaliteit verhouding.

Het Energie Collectief Capelle is een groep van kundige en onafhankelijke vrijwilligers. Zij zijn sinds 2013 actief bezig om de Capellenaar energiebewuster te maken. Je kunt te allen tijde een beroep op hen doen voor een persoonlijk gesprek, advies over een offerte of gewoon om je ervaringen te delen. Bekijk voor meer informatie de website www.energiecollectiefcapelle.nl