Wist u dat vooral brood en deegwaren, groente, fruit, aardappelen en zuivel in de prullenbak belanden? Zonde, want er wordt veel energie gestoken in ons eten. Het wordt verbouwd, gekweekt, verwerkt, vervoerd, gekoeld, verwarmt en verpakt. Dat kost allemaal energie die de aarde opwarmt. Daarom is het belangrijk om zo min mogelijk eten te verspillen.  

Bewust omgaan met voedsel

In het gemeentehuis en op de gemeentewerf gaan we bewust met voedsel om. We schatten iedere werkdag zo goed mogelijk in hoeveel collega’s trek hebben in een broodje, salade, soep of snack. Daarnaast gaan we creatief om met restjes. Van oud brood maken we croutons. Fruit dat op moet, gaat in een smoothie. Salades vullen we aan met andere ingrediënten. Als er soep over is, maken we er een nieuwe variant van door andere ingrediënten toe te voegen. Zo gooien we weinig eten weg. En het koffiedik uit de koffieautomaten? Dat gaat naar Rotterzwam. Daar gebruiken ze koffiedik om paddenstoelen op te kweken of ze maken er compost van.  

Zo gaat u slim om met uw (voorraad) eten

Door precies te kopen wat u nodig heeft, op maat te koken en eten op de juiste manier te bewaren, voorkomt u dat u eten moet weggooien. Dat is beter voor het milieu én uw portemonnee. Voorkom voedselverspilling met deze tips: 

Kopen

  • Kijk wat u nog in de voorraadkast, koelkast en vriezer heeft liggen, voordat u boodschappen doet. Zo weet u wat u in huis heeft en wat als eerste op moet. Gebruik producten die snel op moeten als basis voor een nieuwe maaltijd.  
  • Maak een planning en boodschappenlijstje. Zet op uw lijstje de hoeveelheden erbij. Dan weet u precies wat u nodig heeft en voorkomt u dat u teveel eten koopt. Door vooruit te plannen hoeft u minder vaak boodschappen te doen.  
  • Veel supermarkten hebben een schap met ‘verspil-me-nietjes’. Dit zijn producten die tegen de houdbaarheidsdatum aanzitten en met veel korting verkocht worden. 
  • Heeft u toch te veel ingekocht? U kunt producten doneren aan de voedselbank in Capelle. Daar krijgen mensen die onder de armoedegrens leven een goed, gezond voedselpakket.  

Koken 

  • Kook uw maaltijd op maat. Daarbij is meten weten. Gebruik een weegschaal, koffiekopje of maatbeker voor bijvoorbeeld de juiste hoeveelheid pasta, couscous, rijst of saus.  

Bewaren 

  • Bewaar het eten op de juiste plek en op de juiste temperatuur. Zo blijft het langer goed. De bewaarwijzer van het Voedingscentrum geeft aan of u een (geopend) product het beste bewaart in de voorraadkast, koelkast of vriezer. Ook geeft de bewaarwijzer aan hoe lang het eten goed blijft. 
  • Let op de houdbaarheidsdatum. Producten met een ‘te gebruiken tot’-datum (TGT) kunt u beter niet meer opeten na de datum. Gebruik of vries het in vóór of op deze datum. Producten met een ‘ten minste houdbaar tot’- datum (THT) kunt u veilig eten kort na de datum. Bijvoorbeeld melk en yoghurt. Ongekoelde producten met een THT-datum kunt u vaak een tijd na de datum nog veilig eten. Zoals ongekookte pasta en rijst. Check wel door te kijken, ruiken en een beetje te proeven of het nog goed is. 
  • Red uw restje. Verwerk restjes uit de koelkast of vriezer in een nieuwe maaltijd. Bijvoorbeeld in een omelet, roerbakgerecht, salade, soep of quiche.
  • Bewaar restjes in een afgesloten bakje. Dan beschermt u het tegen uitdrogen, bacteriën en andere stoffen. In de koelkast blijven de meeste restjes 2 dagen goed, in de vriezer zijn ze meestal 3 maanden houdbaar. 
  • Eten over? Vries het in, eet het de andere dag als lunch of geef het weg aan iemand anders, bijvoorbeeld uw buren.  
  • Wilt u het eten toch weggooien? Doe dit dan niet bij het restafval, maar bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft). Dan wordt er compost en groen gas van gemaakt.

Winst voor het klimaat en uw portemonnee

U behaalt winst voor het klimaat én uw portemonnee door voedselverspilling te voorkomen. Gemiddeld bespaart u thuis €138,- per persoon per jaar door beter om te gaan met uw eten. Het gaat dan om 33,4 kilo goed voedsel. Als we dit goede eten verspillen, zijn de energie, uitstoot, water, grondstoffen en het landgebruik voor niets geweest. Door al ons eten zo goed mogelijk te benutten, dragen we positief bij aan ons klimaat. 

Capelle aan den IJssel zet stappen naar een circulaire economie in 2050. Samen zorgen we dat we zuiniger omgaan met onze grondstoffen en dat afval niet meer bestaat. Dit doen we door onze spullen langer te gebruiken, te repareren en een tweede leven te geven. Zo wordt oud altijd weer nieuw.