De temperatuur in een stad loopt sneller op dan in groene gebieden. Dat komt doordat een stad uit meer stenen en beton bestaat. Die vangen de warmte van de zon op en houden deze vast. Zomers is dat niet erg hitteproof. De oplossing: plant méér groen en wip tegels eruit. De eerste tip: plant warmtebestendige planten. Lavendel, salie, en rozemarijn bijvoorbeeld.

Ga voor veel groen!

Gras, bomen, heesters, planten en een vijver geven verkoeling. Hoe meer planten er in de aarde staan, hoe minder onderhoud er is. Onkruid krijgt zo weinig kans. Plant de borders dus lekker vol. Het liefste met bloemen die aantrekkelijk zijn voor vlinders, hommels, bijen en libellen.

Ook bomen geven kleur aan je tuin. Fruitbomen geven prachtige bloesems in het voorjaar en belangrijk voor de biodiversiteit. Bijen zijn er gek op! En in het najaar heeft u fruit uit eigen tuin. Daarnaast zijn bomen fijne schuilplekken voor vogels. Een kleine tuin? Kies dan voor leibomen op de erfgrens. Nog een voordeel: bomen filteren fijnstof en CO2 uit de lucht.

Gebruik zo min mogelijk verharding

Veel mensen denk dat een tuin vol tegels lekker makkelijk is. In de praktijk valt dat nogal tegen. Onkruid tussen de voegen en groene aanslag op de tegels. Nog een nadeel van tegels: regenwater zakt niet de grond in. In plaats daarvan komt het in het riool terecht. Zonde toch? Genoeg reden om een paar (of alle) tegels uit het terras te wippen. Zet er fleurige bloemen of planten in. U geeft de tuin zo meer kleur. Kies voor meer groen en minder grijs!

Maak muren groen

Net als tegels houden ook stenen muren de warmte in de tuin vast. Vooral muren die op het zuiden staan. Dé oplossing: laat tuinmuren begroeien met weelderige klimplanten. U kunt ook hangplanten of klimplanten in bakken aan schutting hangen. Hallo, verkoeling! Twee vliegen in één klap: ook insecten en vlinders maakt u hiermee blij.