Op de warmtebeelden is te zien waar er warmte lekt uit een huis woning. Zo weet u welke isolatiemaatregelen u kunt nemen om het wooncomfort te verbeteren en energie te besparen. Vaak helpen kleine besparende maatregelen al, zoals het plaatsen van een tochtstrip of een ventilatierooster dicht doen als de wind erop staat. Soms zijn er grotere maatregelen nodig. De vrijwilligers van Energiecollectief Capelle kunnen u adviseren en op weg helpen.

Bij 277 (koop)eengezinswoningen werden in de afgelopen wintermaanden warmtebeelden gemaakt. Bij drie woningen was dat in voorgaande jaren ook al eens gebeurd. Met 123 woningeigenaren zijn adviesgesprekken gevoerd op basis van de beelden.

Warmtelekken bij ramen en buitendeuren

In navolging van de actie hield het Energiecollectie Capelle een enquĂȘte. Deze meet de ervaringen van de deelnemers en welke maatregelen zij hebben uitgevoerd of nog willen uitvoeren. Veel deelnemers hebben al (kleine) maatregelen toegepast of zijn van plan dat te gaan doen, denk aan het aanbrengen van tochtstrips. Ook is er bodem- en dakisolatie aangebracht en HR++ glas geplaatst of besteld. De deelnemers zijn tevreden zijn met de actie; 65% geeft de actie de hoogste score. Daarnaast vinden ze het een goed initiatief. De meeste warmtelekken zijn zichtbaar bij de ramen en buitendeuren. Bij oudere woningen ook bij de muren, vooral als er een dunne spouw of helemaal geen spouwmuur is.

De beelden werden vooral gemaakt van de voorzijde van de woning, bij een enkeling ook de achterzijde op verzoek. Sommige deelnemers geven aan dat een warmtebeeld van de achterzijde van de woning ook fijn was geweest. Ook hadden sommigen meer verwacht van het adviesgesprek.

Lees ook de ervaring van Capellenaar Bram Schippers